Nutricionistkinja sa Harvarda podelila četiri navike u ishrani za zdravlje mozga 1Foto: Nina Firsova / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Ishrana je važna za imunitet, ali i za mentalno zdravlje, a nutricionistkinja Uma Naido tvrdi da mnogi ljudi nisu svesni koliko hrana koju jedemo utiče na naše mentalno blagostanje.

„Hrana koju jedemo, dok se vari, stupa u interakciju sa trilionima mikroba u crevnom mikrobiomu i razlaže se na različite supstance koje zatim utiču na naše mentalno zdravlje i blagostanje tokom vremena“, objasnila je Naido za CNBC.

Ona je navela četiri jednostavne promene koje možemo da unesemo u našu ishranu za bolje zdravlje mozga.

1. Povećajte unos vlakana

„Prvo morate da povećate vlakna u svojoj ishrani, a najbolji način za to jeste da unosite hranu biljnog porekla“, kaže Naido.

Ovo su izvori hrane bogati vlaknima: šareno povrće poput zelenog lisnatog povrća, pasulja i drugih mahunarki, lanenog semena i zdravih celih žitarica.

2. Više polifenola

Naido preporučuje da jedete šarenu hranu koja je bogata polifenolima. Neki od izbora su: šargarepa, borovnice, jagode, orasi i crne masline.

„Sve ove namirnice su važne jer imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva“, istakla je ona.

3. Hrana bogata probioticima

Probiotici doprinose zdravom crevu, a zdravo crevo je odlično za dobro zdravlje mozga. Više ovih zdravih bakterija možemo dobiti iz fermentisane hrane poput jogurta, kefira i kombuče.

4. Unosite više bilja i začina

„Jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja creva, koji takođe može promovisati dobro zdravlje mozga, jeste dodavanje više začina i bilja u vašu ishranu“, kaže Naidoo.

Na kraju, nutricionistkinja sa Harvarda preporučuje nekoliko začina, uključujući kurkumu, origano, peršun, đumbir i beli luk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari