Više od hiljadu ljubitelja roštija ispeklo je u Urugvaju 12 tona govedine, postavivši time Ginisov rekord, ali i istovremeno promovisavši najveću izvoznu stavku te zemlje.
Pripadnici vojske postavili su u nedelju roštilj dugačak oko jedan i po kilometar, dok su vatrogasci zapalili šest tona ćumura.
Više od hiljadu ljubitelja roštija ispeklo je u Urugvaju 12 tona govedine, postavivši time Ginisov rekord, ali i istovremeno promovisavši najveću izvoznu stavku te zemlje.
Pripadnici vojske postavili su u nedelju roštilj dugačak oko jedan i po kilometar, dok su vatrogasci zapalili šest tona ćumura. Oko 1.250 ljudi je „roštiljalo“ govedinu, dok je 20.000 posmatrača glasno pozdravilo odluku Ginisovih sudija da je oboren rekord u roštilju.
– Veoma sam ponosan što sam Urugvajac. Imamo najbolju govedinu, a sada držimo svetski rekord u roštilju – rekao je jedan od učesnika.
Urugvajske roštiljdžije su time za četiri tone nadmašile dosad važeći rekord postavljen 2006. u Meksiku. Roštilj je organizovao Nacionalni institut za meso (INAC), institucija koja nadzire izvoz govedine iz Urugvaja.
– Urugvaj je mali, nije poznat po drugim događajima, tako da smo morali da iskoristimo ovaj trik da bi ljudi mogli da nađu gde je Urugvaj i šta ima da ponudi – rekao je potpredsednik INAC-a Fernando Peres Abelja.
Urugvaj je prošle godine izvezao govedinu u vrednosti od oko 520 miliona evra (817 miliona dolara).
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.