Kornfleks nastao je sasvim slučajno 1983, za šta su zaslužni Vil Kelog i njegov brat Džon Kelog. Oni su napravili testo od starog brašna, zatim ga rastanjili oklagijom, a rezultat su bile izlomljene pahuljice koje su služili pacijentima u banji u kojoj su radili.
Njihovim pacijentima su se dopale, pa su radili na njima dok nisu dobili savršen proizvod. Tako je nastao ‘kornfleks’ i danas na tržištu postoji mnogo brendova koji se ponose njihovim kvalitetom i sposobnošću smanjenja telesne težine.
Da li je kornfleks zaista zdrav?
Žitarice mogu da budu dobar izbor za doručak ako odaberete one koje imaju manje šećera i masnoće i sadrže pravu količinu hranljivih materija. Ako odaberete pogrešne, žitarice mogu da pridonesu gojenju.
Mnogi od nas kukuruzne pahuljice s mlekom smatraju sigurnim i zdravim doručkom koji je bogat hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, ugljenim hidratima i sadrži malo masti.
Ali, istina je da kutija žitarica sadrži kukuruz, šećer i visokofruktozni kukuruzni sirup.
Od svih ovih sastojaka, kukuruzni sirup ima visok glikemijski indeks. Udeo šećera u kornfleksu je vrlo visok, a mnogi ljudi dodaju šećer. To povećava sadržaj šećera i uzrokuje redovno debljanje. Razni rezultati pokazali su da jedenje žitarica uzrokuje gojaznost, prenosi Ženski magazin.
Mršavljenje
Kukuruzne pahuljice su niskoproteinska namirnica. Iako vam nakon završetka obroka pružaju osećaj sitosti, nakon nekoliko sati ponovo ćete biti gladni.
Da biste smršali, potrebno je da se usmerite na kalorije. One bi trebalo da potiču iz ishrane bogate vlaknima i proteinima, poput voća, povrća i integralnih žitarica. Zdrava hrana ne dolazi zapakovana, stoga ozbiljno razmislite šta ćete jesti za doručak.
Izvor: metropolitan.si
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.