Muskatna bundeva je jedna od omiljenih namirnica kada dođe jesen, a osim što je jako hranljiva, ona je bogata i brojnim vitaminima.
Ovo je najukusnija vrsta tikve. U našim krajevima je malo poznata, ili gotovo nepoznata, iako je najkvalitetnija. Nutricionisti su je nazvali „domaca banana“. Odlikuje se finom aromom, koja podseca na dinju. Otuda i naziv „muskata“, ili „mirišljava“ bundeva.
Može da se koristi kao mlada, kada meso ima kao limun žutu boju, ili kao zrela, kada meso postaje tamnije narandžasto i slatko. Neki ljudi mogu da je jedu i sirovu, kao šargarepu ili kelerabu.
Ova vrsta bundeve koju neki nazivaju i muskatna tikva, bogata je vitaminima A i C, kalijumom, vlaknima i beta-karotenom, koji zajedno svojim delovanjem imaju povoljne uticaje na zdravlje.
Evo koji su njeni benefiti:
Lepša koža
Ljudi koji redovno konzumiraju ovu namirnicu, imaće zdraviju i lepšu kožu zbog beta-karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
Jači imunitet
Osim toga, muskatna bundeva je odlična i u jačanju imuniteta zahvaljujući brojnim antioksidansima.
Niži pritisak i zdravije srce
Zahvaljujući visokom nivou kalijuma, redovno uzimanje ove namirnice doprinosi snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od nastanka bolesti srca, piše RTCG.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.