Ako volite karamelizovane jabuke, čuvajte se.
Nutricionista Tom Vud upozorio je da ovaj desert, koji se jede u jesen, a posebno na Noć veštica, može da izazove zdravstvene probleme.
„Nažalost, karamelizovane jabuke nisu bezbedne za jelo. Postoji patogen koji se zove Listeria monocitogenes. On se prirodno javlja u zemljištu i može da kontaminira jabuke tokom procesa berbe“, rekao je on.
Kada se tokom pripreme karamelizovanih jabuka u voće ubaci štapić, na površinu će isplivati mala količina soka. Ta vlaga, zarobljena ispod karamelnog sloja, stvara idealno okruženje za rast listerije.
„Unutrašnjost jabuke je sočna, slatka i ima sve što je listeriji potrebno da preživi i brzo raste“, dodao je Vus.
Brojna hrana može biti kontaminirana listerijom, ali većinu infekcija obično izazivaju suvomesnati proizvodi, dimljena riba, sirevi i gotovi sendviči.
Simptomi listerioze najčešće pogađaju malu decu, starije osobe, hronične bolesnike i trudnice. Oni uključuju bol u mišićima, groznicu, povraćanje i dijareju, a mogu biti jaki i uzrokovati utrnulost, konfuziju, konvulzije i u retkim slučajevima smrt, prenosi index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.