Meso je jedna od onih namirnica koje često imamo u zamrzivaču, ali treba imati na umu da odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do razvoja štetnih bakterija.
Ako želite da pripremite meso koje je trenutno zamrznuto i imate nekoliko sati da ga odmrznete, ostavićete ga da se odmrzne na kuhinjskom pultu, jer vam se to čini kao najlogičnije rešenje. Na taj način ne morate da brinete o neželjenim efektima odmrzavanja mesa u mikrotalasnoj ili na drugim sumnjivim mestima u kuhinji.
Međutim, ako meso predugo odmrzavate na radnoj površini i na nepovoljnoj temperaturi, mogu nastati ozbiljni problemi. Ostavljanje zamrznute hrane duže od dva sata može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.
Opasno je i kada temperatura prethodno zamrznute hrane dostigne više od 4,5°C, jer se i tada bakterije mogu brzo razmnožavati u hrani.
Dok je meso zamrznuto, on će ostati bezbedno i potencijalne bakterije u njemu će ostati u stanju mirovanja, ali kako meso počne da se odmrzava, bakterije će početi da se aktiviraju. Stručnjaci kažu da nikada ne odmrzavajte meso na kuhinjskom pultu jer može postati opasno nakon dva sata. Ovo vreme se u toplim letnjim mesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija.
Sigurniji način odmrzavanja mesa
Stručnjaci preporučuju da hranu tokom odmrzavanja ostavite u frižideru, gde će ostati na konstantnoj temperaturi od ili ispod 4,5°C, dodajući da je opasno i odmrzavanje mesa u vrućoj vodi. Kažu da su tri najbezbednija načina za odmrzavanje hrane „u frižideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasno“.
Najsigurniji način odmrzavanja mesa je u frižideru, iako može potrajati duže nego što ga ostavite da se odmrzne na pultu. Zato očistite neke ostatke koji su tamo stajali predugo i napravite mesta za sledeći obrok koji će biti bezbedno pripremljen, i sa mnogo manje bakterija nego što ostavite meso da se odmrzne na pultu, prenosi centarzdravlja.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.