orahOrah, foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Orasi su veoma nutritivno bogata hrana čija jedinjenja podržavaju zdravlje srca smanjujući upalu i poboljšavajući nivo holesterola. Ali manje je poznato da je poželjno da ih potopite u vodu pre konzumiranja.

Orah je zdrav, ali ne jedu ga na svakom kraju sveta na isti način.
U Indiji je tradicija da se orasi potapaju pre konzumacije, ali čin potapanja oraha pre konzumacije može imati korene u tradiciji, mada je njegova logika duboko povezana sa naukom.
Orašasti plodovi poput oraha sadrže prirodne spojeve koji inhibiraju aktivnost enzima i mogu ih učiniti teže svarljivim. Potapanje ovih oraha pomaže neutralizaciji ovih spojeva, razlažući enzime koji mogu ometati apsorpciju hranljivih materija i varenje. Omekšavanjem teksture oraha i olakšavanjem žvakanja, potapanje poboljšava ukus oraha.
U stvari, namakanje oraha pre jela je praksa koju neki ljudi prate iz različitih razloga, gde se veruje da proces nudi potencijalne zdravstvene koristi.

Poboljšana svarljivost

Jedan od glavnih razloga zašto bi orašaste plodove trebalo potopiti je bolja svarljivost. Orašasti plodovi sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što nekim ljudima može biti teško za varenje. Poznato je da se fitinska kiselina vezuje za minerale kao što su kalcijum i magnezijum i tako smanjuje njihovu apsorpciju u telu, piše Klix.ba.

Gorki ukus je smanjen

Orasi sadrže jedinjenja kao što su tanin, koji doprinose gorkom ukusu. Ako ih ostavite u vodi, oslobodićete se gorkog ukusa. Ovo može biti posebno korisno za osobe koje su osjetljive na gorak ukus ili im sirovi orasi nisu ukusni, piše Klik.ba.

Poboljšana apsorpcija hranljivih materija

Namakanje oraha takođe može poboljšati apsorpciju hranljivih materija koje se nalaze u orasima. Smanjenjem nivoa fitinske kiseline, namakanje može pomoći u oslobađanju vezanih minerala, čineći ih biodostupnijima za apsorpciju u digestivnom traktu.

Orahova voda

Još jedna potencijalna prednost namakanja oraha je uklanjanje plesni, bakterija koje mogu biti prisutne na površini oraha. Veruje se da natapanje oraha u vodi sa dodatkom soli ili sirćeta pomaže u dezinfekciji i čišćenju oraha, smanjujući rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Prednosti orahove vode
Orah ima mnoge prednosti koje su do sada otkrivene. Danas se raspravlja o prednostima orahove vode. Istraživanja stručnjaka se povećavaju svakog dana. Prethodno je otkriveno da je korisno za balansiranje holesterola. Nakon novih istraživanja, kaže se da orahova voda takođe pomaže u mršavljenju. Da li je orahova voda zaista efikasna za gubitak težine?
Kako se dobija orahova voda
Prvo da pogledamo kako se dobija orahova voda. Moguće je dobiti orahovu vodu na jednostavan način. Kada stavimo orah u čašu vode i ostavimo ga do jutra, dobijamo orahovu vodu. Ova orahova voda se pije na prazan stomak. Orahova voda bogata je vitaminima i mineralima, baš kao i jezgra oraha, i ima mnoge prednosti za ljudsko zdravlje.

Nekoliko otkrivenih prednosti do sada:
Pomaže u eliminisanju viška telesne težine: pomaže telu da sagoreva masti sa svojim svarljivim proteinima. Sprečava stvaranje masti na neželjenim mestima. Kako ubrzava metabolizam, preporučuje se osobama koje žele da se reše viška kilograma da konzumiraju orahovu vodu. Čaša orahove vode popijena svakog dana na prazan stomak pomaže u gubitku težine. Zahvaljujući bogatom sadržaju, takođe se preporučuje kao užina u programima ishrane, piše nuttofrutto.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari