Orasnice su starinski sitni kolačići prepoznatljivog oblika koji se prave od mlevenih oraha i brašna. Obično su blago slatki i imaju bogatu, orašastu aromu. Iako ih često vezujemo za slave i praznike, ovi jednostavni kolačići mogu biti i odličan svakodnevni desert, uz šoljicu omiljene kafe ili čaja.
Orasnice su popularan desert u mnogim delovima Balkana, a u nastavku sledi jednostavan recept za pripremu:
Orasnice
Sastojci:
- 250 g oraha (mlevenih)
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 100 g maslaca (ili margarina)
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje (za premazivanje)
- 2-3 kašike mleka
- sećer u prahu (po želji)
Foto: Shutterstock/NaticPriprema:
- U velikoj posudi pomešajte mlevene orahe, brašno, šećer i prašak za pecivo.
- Dodajte jaje i omekšali maslac (ili margarin) i sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogeno testo.
- Ako je testo previše suvo, možete dodati malo mleka da se lakše oblikuje.
- Testo podelite na male kuglice ili valjke, pa ih oblikujte u prepoznatljive polumesece ili drugu formu, po želji.
- Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- U maloj posudi izmešajte jaje sa mlekom i premažite svaki kolačić tim premazom. Ovo će dati zlatnu boju i sjaj nakon pečenja.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pazite da ne prepečete.
- Nakon pečenja, pustite da se orasnice ohlade na rešetki.
- Po želji, možete ih posuti šećerom u prahu pre nego što ih poslužite. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.