orasniceFoto: Shutterstock/WR7

Orasnice su starinski sitni kolačići prepoznatljivog oblika koji se prave od mlevenih oraha i brašna. Obično su blago slatki i imaju bogatu, orašastu aromu. Iako ih često vezujemo za slave i praznike, ovi jednostavni kolačići mogu biti i odličan svakodnevni desert, uz šoljicu omiljene kafe ili čaja.

Orasnice su popularan desert u mnogim delovima Balkana, a u nastavku sledi jednostavan recept za pripremu:

Orasnice

Sastojci:

  • 250 g oraha (mlevenih)
  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca (ili margarina)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • 2-3 kašike mleka
  • sećer u prahu (po želji)

Orasnice, recept za prhki starinski kolačić bogatog ukusa 1

Foto: Shutterstock/NaticPriprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte mlevene orahe, brašno, šećer i prašak za pecivo.
  2. Dodajte jaje i omekšali maslac (ili margarin) i sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogeno testo.
  3. Ako je testo previše suvo, možete dodati malo mleka da se lakše oblikuje.
  4. Testo podelite na male kuglice ili valjke, pa ih oblikujte u prepoznatljive polumesece ili drugu formu, po želji.
  5. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. U maloj posudi izmešajte jaje sa mlekom i premažite svaki kolačić tim premazom. Ovo će dati zlatnu boju i sjaj nakon pečenja.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pazite da ne prepečete.
  8. Nakon pečenja, pustite da se orasnice ohlade na rešetki.
  9. Po želji, možete ih posuti šećerom u prahu pre nego što ih poslužite. Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari