Oreo čizkejk u tegli - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Kuhinje sveta kao što su češka, francuska, italijanska, nemačka, američka i druge koriste razne vrste sireva za izradu poslastica.

Mogu da nam posluže maskarpone, kvark sir, vajkrem, grčki jogurt, kotaž sir, slatka pavlaka, neslana urda.

Naš kremasti osvežavajući oreo čizkejk se priprema jednostavno, a najbolje u svemu je što ne morate da upotrebite rernu.

Ovu poslasticu od sira možete napraviti u čaši interesantnog oblika, u manjim ili većim teglicama. Svakako, ovo je lagana varijanta čizkejka bez pečenja.

Šta nam je sve potrebno:

Oreo čizkejk u tegli - recept 2Baza kolača:

  • 110g  oreo keksa
  • 50g putera

Krem od sira:

  • 200g švapskog sira
  • 100g grčkog jogurta
  • 150ml slatke pavlake
  • 50g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina

Oreo čizkejk u tegli - recept 3Preliv:

  • 400g šumskog voća
  • 100g šećera
  • sok od pola limuna

Način pripreme:

Keks sameljite ili jednostavno pređite oklagijom preko njega nekoliko puta, pomešajte sa rastopljenim puterom. Za laganiju varijantu umesto putera stavite (3-4 kašike mleka ili soka od pomorandže).

Smesu rasporedite u teglice (4) ukoliko su manje, kašikom dobro utisnuti bazu kolača na dno. Teglice ostaviti u frižideru na pola sata da se baza od keksa stegne.

U malo tople vode staviti kesicu želatina, promešati i ostaviti nekoliko minuta da nabubri.

Hladnu slatku pavlaku umutiti sa dodatkom šećera. Jogurt pomešati sa sirom i želatinom, pa sve dodati u šlag. Sjediniti sastojke lagano mešajući.

Pripremljeni krem od sira dodati na bazu od keksa i ponovno sve vratiti u frižider jedan sat.

Šumsko voće staviti u manju posudu, dodati sok od limuna i šećer. Kuvati na laganoj vatri dok se sadržaj ne gusne (oko 15 min).

Voće ostaviti da se ohladi i potom dodati na vrh čizkejka.

Neka teglice budu u frižideru do posluživanja.

Voće za vrh možete menjati po želji višnje, ribizle, maline, kupine, borovnice ili miks svih vrsta bobičastog voća.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari