Kada je u pitanju hrana, raskoš praznične trpeze je bez premca. Ako želite da u potpunosti iskoristite sve poslastice koje ste vi i vaši ukućani vredno pripremali za Novu godinu – sva ona sjajna pečenja, priloge i poslastice, jednostavno ih iskombinujte na nov način i dajte im novi ukus. Ukoliko se pitate kako, odgovor sledi u nastavku.
Iskoristite ostatke praznične trpeze za pripremu novih jela
Od pečene piletine ili ćuretine napravite ukusnu hrskavu pitu
Piletina, ćuretina ili neko drugo pečenje u kome ste uživali za novogodišnju večeru lako mogu postati odlična pita bez dna. Meso treba iseckati, dodati mu sos i sveže povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije ako ga kratko prodinstate u tiganju sa puterom. Sve zajedno stavite u podmazanu keramičku posudu za pečenje, dobro promešajte i dodajte začine po želji. Ostaje samo da sastojke pokrijete lisnatim testom, a testo kupljeno u prodavnici, pogotovo ono koje je već rasklagijano, u velikoj meri olakšaće vam i ubrzati posao. Na lisnatom testu napravite rupe kako bi para izlazila tokom pečenja pite, a zatim premažite testo umućenim jajetom. Po želji, pitu možete posuti susamom ili krupnom solju. Pecite na 180 stepeni C oko 20 minuta i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!
Od pečene ćuretine napravite fini rižoto, testeninu ili toplo-hladnu salatu
Meso iseckajte na manje komade i sačuvajte do samog kraja kuvanja. Pripremite klasičan rižoto sa povrćem, a ostatak mesa dodajte u poslednjih 5 minuta.
Kada je u pitanju testenina, poigrajte se i pripremite raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate u kombinaciju mogu da dodaju miks za francusku salatu, kajmak i majonez, a oni koji vole lakšu verziju mogu testeninu i meso začiniti jednostavnijim sastojcima poput maslinovog ulja i limunovog soka.
Od ostataka krompira napravite slasnu musaku
Prilozi poput krompira mogu postati odlične njoke ili ih možete pretvoriti u pečeni pire krompir punjen ostatkom mesa. Sve što treba da uradite je da pripremite klasični pire krompir sa puterom, začinima i pavlakom, dodate malo rendanog sira, jaje i dobro promešajte. Koristeći kesu za pečenje istisnite pola pire krompira u podmazanu posudu za pečenje, u sredinu dodajte ostatke mesa i sosa, pa prekrijte ostatkom pire krompira. Sve zajedno stavite u zamrzivač da se stegne, pa pecite na 200 stepeni 15-20 minuta ili dok ne porumeni.
Kako iskoristiti ostatke prazničnih kolača?
Poslastice poput biskvitnih kolača možete najbolje iskoristiti tako što ćete im dodati malo tečnosti po želji da bi bili sočniji. Tako recimo, za doručak umočite kriške panetonea ili komizbrota u mešavinu jaja i mleka, pa zapecite u rerni – dobićete ukusan slatki prepečeni hleb. Drugi zanimljiv predlog je da orahe ili mak potopite u alkoholno piće poput ruma, pa stavite na dno staklene čaše i prelijte omiljenim kremom. Dezert ukrasite čokoladom ili karamelom i poslužite dobro ohlađen.
Bonus savet:
Suvi kolačići poput raspucanaca, medenjaka, vanilin kiflica i slično postaće idealna osnova za čizkejk ili neki drugi brzi kolač, ali pošto je njihov rok trajanja obično nešto duži, još uvek imate vremena da uživate u ovim hrskavim slatkim zalogajčićima u neizmenjenom obliku.
Izvor: gastro.24sata.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.