Nema sumnje da je slanina najbolja opcija za doručak, ukoliko govorimo o mesu. Ali, o najboljem načinu njene pripreme gurmani već dugo raspravljaju. Prženje je starinski i svima poznat način, međutim nedavno je jedna viralna metoda za koju nikada pre nismo čuli dospela na Instagram. Evo u čemu je reč…
Prvi put smo naišli na ovaj hack u viralnom snimku korisnika @noflakeysalt. Njegova objava na Instagramu, koja je prikupila više od milion lajkova od prošlog juna, počinje njegovim rečima: „Ako želite savršeno hrskavu slaninu, potrebno je da je skuvate; Znam da zvuči kao da ne bi uspelo, ali radi posao.”
Kaže da se slanina sastoji od mišića (tamni deo) i masnoće (beli deo) i objašnjava da se mišići brzo kuvaju, ali masti treba duže vremena da postane hrskava. Zatim u nezagrejan tiganj stavlja trakice slanine i dodaje vode tek toliko da ih prekrije.
„Voda sprečava da temperatura postane previsoka, što masnoći daje vremena da se otopi”, objašnjava. “Dakle, meso i masnoća završavaju kuvanje u isto vreme. Nakon što voda potpuno ispari, slanina postane fina i hrskava, meso nije prepečeno niti zagorelo, masnoća je savršeno otopljena.”
View this post on Instagram
Ipak, mišljena njegovih pratilaca koji su isprobali ovaj trik su podeljena. Pojedincima je pošlo za rukom da pripreme savršen obrok, a drugima je slanina bila žilava.
Za ovaj način pripreme potrebno je sveukupno 30 minuta. Kada se odlučite za pečenje interval se smanjuje na 10 do 20 minuta, u zavisnosti od debljine slanine, a za prženje na oko 10 do 12 minuta.
Na kraju, kuvanje je dugotrajnije, ali i manje stresno i bezbedno za početnike. Ako kuvate za grupu ljudi, pečenje je najlakše. Za doručak na brzinu, prženje u tiganju je definitivno vaš najbolji izbor.
Izvor: PureWow
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.