Ova hrana uzrokuje više smrti nego cigarete, a svi je jedemo 1Foto: Stephen Lux / ImageSource / Profimedia

 

Bez obzira da li je u pitanju čokolada ili slani čips, svi ponekad žude za nezdravim obrokom.

Međutim, ultraprerađena hrana nije ograničena na stvari koje povremeno jedemo, tu spadaju i viršle, hleb, jogurti sa ukusom, čak i supe iz kesice.

„Ove namirnice su povezane sa više smrtnih slučajeva širom sveta nego duvan“, upozorio je dr Kris Van Tuleken u podcastu Diary Of A CEO.

„Jeo sam tipičnu zapadnjačku hranu i dosta se ugojio. Upao sam u začarani krug prejedanja, anksioznosti i nesanice. Da sam tako nastavio godinu dana, udvostručio bih telesnu težinu“, dodao je on.

Doktor ističe da je ultraprerađena hrana nezdrava, ali i izaziva zavisnost, baš kao i pušenje.

„Povećana potrošnja ultraprerađene hrane povezana je sa kardiovaskularnim oboljenjima, rakom, visokim krvnim pritiskom, masnom bolešću jetre, inflamatornom bolešću creva, depresijom, povišenim masnoćama u krvi, sindromom iritabilnog creva i demencijom“, upozorio lekar.

Najgore od svega, ljudi sa niskim primanjima su primorani da jedu ovu hranu jer je jeftina.

„Ako bismo se rešili siromaštva, rešili bismo se oko 60 odsto problema bolesti povezanih sa ishranom“, rekao je dr Van Tuleken, a prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari