Kada je u pitanju zdravlje srca, ishrana igra ključnu ulogu – ne samo u održavanju optimalnog nivoa holesterola, već i u kontroli težine.
Hrana puna nezdravih masti, šećera i natrijuma može dovesti do nakupljanja arterijskog plaka i povećati rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, doprinosi povećanju telesne težine, posebno oko centralnog dela tela. Veza između ishrane, zdravlja srca i težine je više povezana nego što mnogi ljudi shvataju.
Višak masti, posebno visceralne, može dovesti do upale, insulinske rezistencije i niza kardiovaskularnih problema. Uključivanje zdravije alternative u vašu ishranu može napraviti razliku. Međutim, izbegavanje određenih namirnica je takođe veoma važno. Stoga je dijetetičarka i nutricionista Ketrin Gervacio upozorila na pet vrsta hrane koja začepljuje arterije i čini vas debelim.
1. Krofne
Krofne mogu biti divna poslastica, ali njihova kombinacija rafinisanog brašna, šećera i trans masti može izazvati skokove šećera u krvi i doprineti akumulaciji masti, posebno oko stomaka. Ovo može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti. Gervacio savetuje da napravite domaće poslastice od celih žitarica, prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa i zdravih masti poput avokada ili kokosovog ulja.
2. Margarin
Dok je margarin nekada bio reklamiran kao zdravija alternativa puteru, neke sorte su pune trans masti koje mogu povećati LDL holesterol i sniziti HDL holesterol, što dovodi do začepljenja arterija.
„Koristite avokado ili maslinovo ulje kao namaz“, ističe Gervacio za SheFinds.
Obe opcije su bogate mononezasićenim mastima, koje su zdrave za srce i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
3. Pica
Pica je omiljena hrana za većinu ljudi, ali njen visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma može izazvati probleme sa srcem. Gervacio ističe da ovi sastojci mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i nivoa holesterola. Zdravija opcija je domaća pica napravljena od celih zrna sa nemasnim proteinima, kao što su piletina ili ćuretina, i puno povrća. Upotreba male količine sira ili odabir alternativnog biljnog sira takođe može pomoći u smanjenju unosa nezdravih masti.
4. Čips
Čips je klasična užina, ali njihov visok sadržaj kalorija, masti i natrijuma može doprineti povećanju telesne težine i povećanju rizika od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Umesto da posegne za kesom čipsa, Gervacio preporučuje kokice sa začinskim biljem ili domaći čips od kelja, koji imaju manje masti i kalorija i nude više nutritivnih prednosti.
5. Hamburgeri
Burgeri poznati su po visokim nivoima zasićenih masti, trans masti i natrijuma, što sve može doprineti nagomilavanju plaka u arterijama i povećati rizik od srčanih oboljenja. Umesto toga, Gervacio preporučuje da napravite domaći hamburger sa posnim proteinima kao što su mlevena ćuretina ili vegipljeskavice. Serviranje na lepinji od celog zrna sa puno svežeg povrća ne samo da smanjuje nezdrave masti, već i dodaje vlakna i hranljive materije u naš obrok, što ga čini izborom za srce.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.