Kada smo gladni, možemo birati: jesti hranu koja je dobra za nas ili tražiti hranu za utehu. Ovi izbori nisu laki ili uvek mogući, ali istraživanja pokazuju da zdrava ishrana može imati značajne zdravstvene koristi, posebno na duži rok.
Novo istraživanje, koje je analiziralo podatke o unosu hrane i zdravstvenim rezultatima skoro pola miliona stanovnika Velike Britanije, otkrilo je da prelazak na zdravu ishranu može produžiti vaš život i do 10 godina.
Tim, predvođen Larsom Fadnesom, istraživačem javnog zdravlja na Univerzitetu u Bergenu u Norveškoj, modelirao je očekivani životni vek oko 467.354 ljudi koji su dokumentovali svoje navike u ishrani u okviru dugoročne studije Biobank u Velikoj Britaniji, koja je počela 2006.
Istraživači su grupisali učesnike na osnovu njihovih obrazaca ishrane i primetili kako su se menjali tokom vremena.
Identifikovali su prosečne i nezdrave osobe koje jedu, kao i ljude čiji se unos hrane podudarao sa britanskim Eatwell vodičem i druge koji su sledili ono što su istraživači nazvali ishranom dugovečnosti.
Oni koji su se odrekli slatkih pića i prerađenog mesa u korist ishrane bogate integralnim žitaricama, orašastim plodovima, voćem, povrćem i umerenim količinama ribe, produžili su životni vek dodatnih 10 godina.
Manji porast je primećen kod ljudi koji su sledili prosečnu ishranu rano i među onima koji su poboljšali svoje navike u ishrani kasnije u životu.
Istraživači su otkrili da ljudi u svojim sedamdesetim još uvek mogu produžiti svoj životni vek za oko četiri do pet godina ako učine trajnu promenu na zdravu ishranu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.