Istraživanja sprovedena tokom tri decenije pokazala su da redovna konzumacija oraha može dovesti do boljeg zdravlja srca, ali to nije sve.
Novo istraživanje sugeriše da jedenje šake oraha dnevno može produžiti život, smanjiti rizik od gojaznosti i poboljšati zdravlje srca.
Orasi su bogati hemikalijama koje štite DNK uništavanjem reaktivnih molekula. Učesnici studije koji su redovno jeli orahe bili su vitkiji i u boljoj formi kako su starili. Imali su manje triglicerida i niži krvni pritisak.
Istraživanje se zasniva na više od 3.000 ljudi širom SAD koje su praćene tri decenije – do pedesete godine. Ovo je period kada su muškarci i žene najskloniji nastanku „stomačića“ ili gojaznosti, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili nekih oblika raka.
Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: Konzumenti „oraha“, „drugih orašastih plodova“ ili „oni koji ne konzumiraju orašaste plodove“.
Učesnici koji su konzumirali orahe imali su bolje rezultate u kvalitetu života i fizičkoj aktivnosti od druge dve grupe. Takođe, njihovo ukupno zdravlje srca je bilo bolje.
Njihovo prosečno povećanje telesne težine bilo je manje, bilo je manje slučajeva gojaznosti, a nivo glukoze u krvi im je bio niži. Takođe su imali niži „loš“ holesterol od potrošača „drugih orašastih plodova“.
Prethodna istraživanja su pokazala da pet porcija orašastih plodova nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi jutarnji.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.