Pored toga što je veoma ukusna i što svakom jelu da posebnu čar, ova namirnica je i zdravstveno veoma poželjna za uvrstiti je u svoju ishranu. A još jedan plus je i to što 100 grama susama košta samo 120 dinara.
Minerali poput kalcijuma, bakra i magnezijuma, koji se nalaze u susamu održavaju imunološki i nervni sistem, jačaju kostij i smanjuju upale. Pored toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina koje sadrži ova namirnica pomaže u snižavanju holesterola – ovo može da pomogne i spreči bolesti srca i moždani udar.
Susam ima visoku hranjivu vrednost i nudi višestruke zdravstvene prednosti koje su povezane sa prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećih zdravstvenih stanja, uključujući visoki nivo holesterola, osteoporozu, povišeni krvni pritisak i artritis. Ukoliko ga redovno koristite u ishrani, rezultati svakako neće izostati.
Bez obzira na to da li je ljuska uklonjena ili je ostala netaknuta, seme susama dobar je izvor dijetalnih vlakana. Ali neoljušteno seme susama je bolji izvor vlakana zdravih za srce.
Ljudi koji jedu veće količine vlakana imaju 15 do 30 odsto manju verovatnoće da će prerano umreti zbog bilo kog uzroka ili zbog srčanih bolesti u odnosu na one koji jedu premalo vlakana, navodi se u metaanalizi koja je proučavala gotovo 40 godina istraživanja, i objavljena je u časopisu The Lancet, prenosi Live Strong.
Konzumacija hrane bogate vlaknima bila je povezana sa 16 do 24 osto manjom šansom za srčanu bolest, moždani udar, dijabetes tipa 2 i karcinom debelog creva.
Susam – namirnica koja sadrži veliku količinu bakra i kalcijuma
Ova su dva neophodna, hranjiva sastojka koja se nalaze u semnu susama. Vašem telu je potreban bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih sudova, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.
„Bakar takođe pomaže u održavanju vašeg imunološkog i nervnog sistema. Takođe, kalcijum je važan za jake kosti i zdravlje vašeg srca, mišića i nerava“, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo. Neka istraživanja takođe ukazuju na to da kalcijum, sa vitaminom D, može da zaštititi od karcinoma, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, ali potrebno je više studija da bi se to dokazalo.
Ali ako ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, to bi moglo da dovede do smanjenja koštane mase – faktora rizika za osteoporozu.
Seme susama sadrži zdrave biljne lignane
S ljuskom ili bez nje, seme susama izvrstan je izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane.
Lignani mogu da smanje upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput karcinoma dojke i debelog creva. Lignani imaju suptilni efekat sličan estrogenu, pa takođe mogu da pomognu kod simptoma povezanih sa menopauzom.
„Nezasićene masti smatraju se zdravim mastima koje mogu da smanje upalu, poboljšaju nivo holesterola u krvi i održe stabilan srčani ritam“, smatraju na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Uglavnom ih ima u biljnoj hrani. Seme susama sadrži čak i malo omega-3 masti, vrstu polinezasićenih masnoća koje telo ne može samo da proizvodi. Omega-3 povezan je sa manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba, navodi Live Strong.
Istraživanja pokazuju da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, prema članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ.
„Na primer, konzumiranje hrane s visokim udelom nezasićenih masti, poput semena susama, umesto zasićenih masnoća može da pomogne u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara“, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.