Ova promena u pripremi doručka duže će vas održati sitim i pomoći vam da smršate 1Sladak doručak, fotografija: photolampocka on Unsplash

U današnje vreme kruže razne teorije koje se odnose na navike u ishrani i odabir namirnica za bolje funkcionisanje i mršavljenje, međutim sva je prilika da jedna postoji sa razlogom. Naime, dobro je sladak doručak zameniti slatkim, piše tportal.hr.

Ako su smutiji, ovsena kaša ili slasna peciva prvo što vam pada na pamet pri pomisli na doručak, donosimo vam sjajnu alternativu koja će vas puno duže držati sitima, budnijima i dugoročno – mršavijima.

Ovakav doručak zasniva se na sporo apsorpcijskim (složenim) ugljenim hidratima, proteinima i zdravim masnoćama. Zamena slatkih peciva klasičnim hlebom od integralnog zrna, obogaćenim paradajzom, ćurećom šunkom ili zdravim slanim namazom, omogućiti vam ulazak u dan s više energije, uz manji osećaj težine, pokazuju iskustva.

Zanimljivi su i podaci o tome na koji način dolazi do gubitka kilograma. Naime osobe koje dan započinju unosom slatke hrane imaju puno veću potrebu za slatkišima tokom dana od onih koji za doručak jedu slane namirnice!

Isto tako, biohemičarka Džesika Inčose objašnjava zašto smo brže gladni nakon slatkog doručka:

Nagli porast glukoze nakon doručka pre će nas učiniti gladnima, a što je veći taj skok, to će biti veći pad u narednim satima – i veća želja za slatkim. Ujutro smo u stanju posta i imamo prazan želudac pa, šta god stigne, izuzetno brzo će se svariti. Stoga, konzumiranje šećera i skroba za doručak obično dovodi do toga da brže osećate glad i na kraju unesete više kalorija.

Skokovi u glukozi uzrokovani slatkim doručkom utiču na promene raspoloženja, (manji) nivo energije tokom dana, te nastanak upalnih procesa u organizmu.

Sve to dovodi nas u začarani krug jedenja slatkog i još veće želje za njim, a tome najbolje možete stati na kraj upravo promenom doručka i biranjem ukusnih slanih opcija!

Za kraj, donosimo nekoliko ideja šta pripremiti:

  • za glavnu namirnicu birajte neki od izvora proteina, kao što su jaja, tofu, ćuretina, kobasice, sveži sir i sl.
  • uključite zdrave masti, poput avokada, oraha, maslinovog ulja ili grčkog jogurta
  • dodajte vlakna povrćem putem spanaćaa, tikvica, zelene salate…
  • obogatite sve hlebom, tostom ili pogačom od integralnog zrna.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari