Smrt od kardiovaskularnih bolesti skočila je globalno sa 12,1 miliona iz 1990. godine na 20,5 miliona u 2021, prema izveštaju Svetske federacije za srce (VHF) iz maja 2023.
Iako je broj prilično zastrašujući, na sreću, mnoga od ovih stanja mogu se sprečiti ili barem kontrolisati zdravim načinom života: vežbanjem, upravljanjem stresom, izbegavanjem pušenja i pijenja alkohola i uživanjem u zdravoj, uravnoteženoj ishrani.
Opšti sadržaj ishrane za zdravlje srca obično uključuje lisnato povrće, mahunarke, orašaste plodove, maslinovo ulje, bobice i ribu.
„Konzumacija ribe je deo dobro poznate, globalno prihvaćene tradicionalne mediteranske ishrane. U nekoliko opservacionih studija je pokazano da je usvajanje ove dijete povezano sa smanjenom stopom mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti“, kaže kardiolog dr Mustali Dohadvala za Parada.
Omega-3 masne kiseline u lososu smanjuju rizik od aritmija
Međutim, prema kardiolozima, jedna vrsta ribe posebno se ističe po blagodatima za zdravlje srca – losos. Tvrde da je ova riba najzdravija za srce zahvaljujući visokom nivou omega-3 masnih kiselina, a i sami je jedu nekoliko puta nedeljno.
„Dokazano je da omega-3 masne kiseline snižavaju nivoe triglicerida, smanjuju vaskularnu upalu i smanjuju rizik od aritmija“, kaže kardiolog dr Bredli Server.
Konačno, dr Dohadvala zaključuje: „Istraživanje je pokazalo da jedenje ribe četiri puta nedeljno ili više može da smanji rizik od srčanog udara. Čak i samo dve porcije ribe nedeljno mogu smanjiti rizik od smrti kod ljudi kojima je već dijagnostikovana kardiovaskularna bolest“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.