Raž je namirnica sa značajnim hranljivim materijama.
Raž sadrži ugljene hidrate, proteine, minerale, gvožđe, kalcijum i fosfor i vitamine E i B grupe. Ova žitarica je bogata vlaknima i lizinom, esencijalnom amino kiselinom koja se ne nalazi u drugim žitaricama.
Istorijski gledano, raž je smatran za lošu hranu iz nekoliko razloga. Naime, pošto se ova žitarica dobro prilagodila oštrim klimatskim uslovima, za razliku od pšenice, raž je mogla da raste na siromašnim, hladnim i neplodnim zemljištima.
Zbog toga je često rasla u siromašnim krajevima i bila je osnovna hrana mnogih. U mnogim evropskim društvima, beli pšenični hleb je bio simbol bogatstva i visokog društvenog statusa, dok je raženi hleb bio povezan sa siromašnijim slojevima. Iako raž ima mnoge nutritivne prednosti, nije bila toliko cenjena kao pšenica. Raženi hleb je tamniji, gušći i često težeg ukusa, što je dodatno doprinelo da se on percipira kao hrana za siromašne. Međutim, vremenom se pokazalo da postoje mnoge zablude o ovoj hrani i da je ona zapravo veoma vredan pomagač u zdravlju.
Poznato je da raž čisti organizam, ima energetska svojstva, jača i sprečava sklerozu. Bogata vlaknima, posebno nerastvorljivim, oko 15 grama dijetetskih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom namirnicom za zdravlje organa za varenje i osećaj sitosti.
Ljudi koji se ne kreću redovno i koji imaju visok krvni pritisak takođe mogu imati koristi od ove žitarice. Naime, raž podstiče cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih sudova, a ta sposobnost važi i za zdravlje jetre.
Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovo zrno nutritivno vrednim, posebno za podršku kostima, mišićima i opštem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u telu. Zajedno sa kalcijumom učestvuje u stvaranju i održavanju strukture kostiju, što doprinosi zdravlju kostiju i zuba. Takođe, ovaj esencijalni mineral učestvuje u stvaranju molekula ATP (adenozin trifosfat), koji je primarni izvor energije za ćelije, a pored brojnih funkcija, potreban je za rast i popravku ćelija i tkiva u organizmu. Takođe je neophodan za sintezu DNK. Ipak, preporučuje se kontrola unosa raži osobama sa bubrežnim oboljenjima i onima čiji organizam ima tendenciju da zadržava tečnost.
Način upotrebe
Iako bi bilo dobro koristiti ovu žitaricu u izvornom obliku, ipak je češće srećemo u obliku brašna, što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstava. Zrno raži je specifičnog ukusa, gorko i blago kiselo, pa oni koji ga ne vole mogu da ga omekšaju drugim žitaricama poput prosa ili pirinča. Kuvanjem raž ipak zadržava određenu čvrstinu, što dodatno podstiče žvakanje. Manje je poznato da pržena i mlevena zrna mogu zameniti kafu. Takođe, ražene pahuljice su dobra opcija za pripremu doručka, a mogu se koristiti i kao dodatak supama, piše Živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.