Ovaj domaći sok može da snizi krvni pritisak i zaštiti srce, ako ga pijete svakodnevno 1Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

 

Sok od paradajza je čak zdraviji od samog ploda.

Studija objavljena 2019. godine u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da sok od paradajza može značajno da snizi krvni pritisak. Istraživači iz Tokija pratili su 481 učesnika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je došlo do značajnog poboljšanja kod onih sa visokim krvnim pritiskom.

Učesnici studije pili su između 85 i 215 ml soka od paradajza svakog dana, a većina je konzumirala oko 200 ml. Pre i posle studije, mereni su markeri kardiovaskularnog rizika, uključujući krvni pritisak, nivo lipida u krvi i toleranciju na glukozu. Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod 94 učesnika sa nelečenom hipertenzijom značajno snižen, dok je nivo „lošeg“ LDL holesterola pao kod 125 učesnika.

Inače, paradajz sadrži vitamin C, šolja čistog soka od paradajza zadovoljava čak 74% dnevnih potreba za ovim važnim antioksidansom i vitamin K, kao i mineral kalijum.

Međutim, njegov najpoznatiji sastojak je likopen, antioksidans i karotenoid koji paradajzu daje karakterističnu crvenu boju. Likopen je odličan saveznik u borbi protiv upala i tumora jer sprečava oštećenja izazvana slobodnim radikalima.

Istraživanja su pokazala da je ovaj antioksidans dvostruko snažniji od, na primer, beta-karotena iz šargarepe. Sok od paradajza je čak zdraviji od samog ploda upravo zato što se mešanjem razbijaju ćelijski zidovi, pa se oslobađa još više likopena.

Pomaže kod hipertenzije i čuva zdravlje srca

Ako patite od visokog krvnog pritiska, svakako bi trebalo da svakodnevno konzumirate svež sok od paradajza. Naime, deluje tako što snižava krvni pritisak.

Više od 500 ljudi starosti između 20 i 74 godine učestvovalo je u japanskoj studiji koja je trajala godinu dana.

Kod 20 odsto onih koji su svaki dan popili čašu soka od paradajza primetno je pao pritisak.

Pored toga, paradajz je bogat vitaminom B6, koji snižava nivoe homocisteina, aminokiseline koja oštećuje krvne sudove i srce.

Značajno smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna finska studija u kojoj je proučavano više od hiljadu muškaraca između 46 i 65 godina tokom 12 godina pokazala je da su oni subjekti koji su imali veći nivo likopena imali 55 odsto manji rizik od moždanog udara.

Upravo likopen kao moćan antioksidans sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, što znači da njegovom konzumacijom pomažete u očuvanju krvnih sudova.

Pored smanjenog rizika od moždanog udara kod muškaraca sa povišenim nivoom likopena, rizik od srčanog udara je takođe značajno manji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari