Jogurt je poznat po hranljivim sastojcima kao što su kalijum, fosfor, riboflavin, jod, cink i vitamin B5. Sadrži i vitamin B12, koji je ključan za očuvanje crvenih krvnih zrnaca i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Ipak, postoji jedan mlečni proizvod koji po količini probiotika prevazilazi jogurt, a to je kefir.
Kefir, kao fermentisani mlečni proizvod, ima značajne zdravstvene prednosti. Osim što poboljšava zdravlje creva, imunološkog sistema i digestivnog trakta, kefir ima nizak sadržaj laktoze, ima antibakterijski efekat i povoljno utiče na nivo holesterola u krvi. Takođe doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi i deluje protiv visokog krvnog pritiska.
Jača kosti
Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji su ključni za održavanje jakih kostiju i zaštitu od preloma. Studija iz 2018. godine pokazala je da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, što značajno smanjuje rizik od preloma.
Umiruje probavni sistem
Probiotici prisutni u kefiru smiruju probavne probleme i pomažu u održavanju delikatne ravnoteže mikroba u crevima. Nedavne studije su dokazale da konzumacija probiotika može značajno smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su žgaravica, mučnina i bol u stomaku.
Ublažava stres
Konzumiranje kefira može imati pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psichiatry pokazalo je da zdrava ravnoteža crevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona dobrog osećanja, kao što je serotonin, koji može da smanji nivo stresa.
Kefir se preporučuje za konzumiranje u većim količinama – skoro do 1,5 litara dnevno, a lakše se vari od mleka i kraće se zadržava u stomaku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.