Ovaj začin je idealna zamena za šećer 1Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Podrška telu i jačanje imunog sistema nikada nije bila važnija nego sada, ali možemo li sve to obezbediti samo ishranom? U današnje vreme, sve veći broj ljudi oslanja se na takozvanu „superhranu“, ali da li je ona zaista toliko zdrava i delotvorna kao što se priča? I zašto, za promenu, umesto nje ne bismo koristili začine?

Cimet je popularan začin koji izaziva osećaj topline i udobnosti. Od rolnica do latea sa cimetom – postoji toliko načina da uživate u ovom toplom, drvenastom začinu. A ako vam kažemo da pomoću ovog aromatičnog začina možete da ublažite želju sa slatkišima ili čak potpuno izgubite želju za njima verujemo da ćete ga voleti još više!

Cimet je ukusan začin koji se dobija iz unutrašnje kore drveta cimeta. Obično se koristi kao aromatični začin i dodatak slatkim i slanim jelima, kao i toplim i hladnim napicima. No, pored divnog ukusa i neverovatne arome, ovaj svestrani začin može da nam ponudi još puno toga!

Naime, cimet sadrži mnogo antioksidativnih polifenola i antiinflamatornih svojstava. Antioksidansi mogu smanjiti rizik od bolesti štiteći ćelije od slobodnih radikala. Osim toga, cimet je idealan način da smanjite upotrebu šećera u ishrani. Dostupan u obliku štapića ili praha, ovaj začin ima prirodno sladak ukus, što ga čini idealnom zamenom. Pored toga, on daje poseban ukus voćnim, čokoladnim, kao i desertima sa kafom. Takođe se može dodati u slana jela kao što su sosovi, pa čak i salate, ili ga možete jednostavno posuti po kriškama narezanih jabuka.

Pored divnog ukusa, cimet ima brojne druge zdravstvene prednosti. Ne samo da sprečava osećaj gladi, već i drastično snižava nivo holesterola i šećera u krvi. Jedno od lekovitih svojstava cimeta je da može da spreči zgrušavanje krvi jer inhibira oslobađanje zapaljenske masne kiseline zvane arahidonska kiselina. Zbog ove osobine je prirodno antiinflamatorno sredstvo. Pored toga, cimet ima veoma efikasna antimikrobna svojstva koja mogu zaustaviti rast gljivica i bakterija, a poznato je i da cimet olakšava varenje.

Vlakna i kalcijum pomažu u uklanjanju žučnih soli iz tela, tako da cimet pomaže u zaštiti debelog creva i digestivnog sistema. Osim toga, cimet je koristan čak i za funkciju mozga – njegov jak miris može stimulisati moždanu aktivnost i poboljšati kognitivne procese kao što su pažnja, memorija i još mnogo toga.

Ako do sada niste bili ljubitelj cimeta, verujemo da se nakon čitanja ovog teksta vaše mišljenje o njemu promenilo, piše Elle.si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari