Ovako bi zaista trebalo da perete voće i povrće 1Kako vi perete voće? foto: Profimedia

Kako pravilno oprati voće i povrće? Ovo su preporuke FDA.

Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a prilikom pripreme je važno pravilno očistiti hranu i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nepropisno oprana hrana može dovesti do E. Coli, salmonele i drugih infekcija. Takođe se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe.

Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente

Uprkos temeljnom ispiranju, voće/povrće može da apsorbuje sapune ili deterdžente koji mogu da naškode telu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

Perite sirćetom

Jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć sirćeta? Ovo nije štetno, ali su stručnjaci pre mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće takođe može negativno da utiče na ukus hrane.

Povrće operite tek nakon što ga oljuštite

Prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i na taj način se preneti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno prvo dobro oprati hranu pre nego što je ogulite.

Nemojte brisati hranu nakon pranja

Preporučuje se da nakon pranja osušite proizvode čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljnije. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) preporučuje sledeće korake:

Pre pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.
Prvo izrežite sva udubljenja i „izbočine“ od voća/povrća.
Nežno trljajte proizvod dok ga držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća.
Operite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom.
Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite krajnje listove.

Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari