Mnogi ljudi ne mogu da odole primamljivim grickalicama, mada one mogu loše uticati na naše zdravlje.
Određene grickalice mogu značajno da utiču na naš metabolizam, ali i na naše celokupno zdravlje, što dovodi do problema kao što je insulinska rezistencija.
Ove dve vrste grickalica su često pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.
Krekeri
Prerađeni krekeri, koji mogu uključivati perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, obično sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti. Slično slatkim grickalicama, krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica nedostaju vlakna i mogu izazvati skokove šećera u krvi.
Prekomerna količina natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska i opterećuje metabolizam. Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenizovana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva i uticati na metabolizam.
Slatke energetske pločice
Granola pločice, voćne pločice i druge slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo. On takođe napominje da ove obrađene grickalice mogu oštetiti metabolizam i izazvati insulinsku rezistenciju.
Previše šećera može izazvati brze promene nivoa šećera u krvi. To može dovesti do problema sa insulinom i insulinske rezistencije. Rafinisana žitarica i veštački zaslađivači mogu dodatno da pogoršaju ove probleme.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.