Ove namirnice najviše štete bubrezima 1Fotografija: Spencer Davis on Unsplash

Iako smo svi učili o ulozi i značaju bubrega, retko razmišljamo o njihovom zdravlju, čime povećavamo rizik za razvoj tegoba u budućnosti. Dijabetes i hipertenzija mogu da povećaju rizik za razvoj bubrežnih bolesti. Imajte na umu da su bubrezi nešto poput ratnika-zaštitnika u ljudskom telu.

Ovi parni organi igraju ključnu ulogu u uklanjanju toksina i viška tečnosti iz tela. Uz to, pomažu i u održavanju ravnoteže tečnosti, soli i minerala u krvi, što je neophodno za dobro zdravlje. No, neodgovarajući stil života, koji uključuje izbor nezdrave hrane, može ozbiljno da našteti zdravlju i pravilnom radu bubrega. Unos sledećih namirnica bi bilo dobro da svedete na minimum.

1. Mesne prerađevine

Mesne prerađevine, poput slanine, kobasica, hot doga i burgera, velika su pretnja za naše bubrege i njihovo zdravlje. Takva hrana ima visok sadržaj natrijuma, a njegov redovan i prekomeran unos može da dovede do povišenja krvnog pritiska i izlaganja bubrega prekomernom naporu i stresu. Osim toga, istraživanja sugerišu da unos više proteina životinjskog nego biljnog porekla može da ubrza napredovanje bubrežne bolesti.

2. Gazirani sokovi

Gazirana pića imaju izuzetno visok udeo šećera, te gotovo nikakvu nutritivnu vrednost. Stoga takva pića u vašu ishranu unose dodatne kalorije (nutritivno krajnje beskorisne), što za posledicu može da ima gojenje. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje gaziranih pića povezano s nizom bolesti, kao što su osteoporoza, bubrežne bolesti, metabolički sindrom i stomatološki problemi. Krajnje je vreme da po svaku cenu prestanete da pijete gazirana pića i vratite se vodi ili svežim voćnim sokovima, kao što je to, na primer, sveža limunada.

3. Zamrznuta jela

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, poput polugotovih zamrznutih jela i onih pripremljenih za mikrotalasnu da doprinesu razvoju dijabetesa tip 2. Teško ili ultra prerađena hrana znači da je reč o hrani koja je krcata skrivenim mastima, šećerom i/ili natrijumom. Uvek je bolje pripremiti sveži obrok od integralnih namirnica i izbegavati zamrznutu polugotovu hranu koju je dovoljno ispržiti ili zagrejati da bude spremna za konzumiranje. Ako baš morate da jedete zamrznuta jela, odaberite ona kod kojih je na deklaraciji istaknuta oznaka da imaju nizak udeo natrijuma ili da „nema dodate soli”. Takvom obroku možete malo „da poboljšate” nutritivnu vrednost dodavanjem svežeg povrća ili voća.

4. Pržen krompir

Ukoliko ste ljubitelj čipsa ili pomfrita u restoranima brze hrane, trebalo bi da znate da krompir u takvom prženom obliku nanosi mnogo štete vašim bubrezima. Hranu prženu u dubokom ulju trebalo bi da izbegavate kako biste zaštitili srce i bubrege od bolesti. Osim toga, krompir obiluje kalijumom, čiji unos treba da smanje svi oni koji već imaju problema sa bubrezima.

Izvor: zivim.gloria.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari