Ove namirnice ne bi trebalo da spremate u fritezi na vruć vazduh 1Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

 

Friteze na vruć vazduh postale su veoma popularne u poslednjih nekoliko godina. Ali postoje neke namirnice koje nikada ne bi trebalo da stavljate u njih, jer mogu predstavljati opasnost od požara ili prouzrokovati nepopravljivu štetu na uređaju.

Za razliku od običnih friteza, friteze na vrući vazduh koriste konvekcijsku toplotu koja cirkuliše vrući vazduh za kuvanje hrane, slično rerni sa ventilatorom.

U nastavku pogledajte koju hranu ne treba da spremate u ovakvim fritezama.

1. Hrana sa sosevima

Bilo šta sa sosom – kao što su špageti bolonjeze ili „čili kon karne“ ne treba stavljati u fritezu jer vrući vazduh može da rasprši tečnost, prskajući unutrašnjost friteze, što može biti opasno i neuredno. Umesto toga, ova vrsta hrane je bolje kuvana na laganoj vatri na šporetu.

2. Vlažno testo

Vlažna hrana je takođe loša ideja za fritezu iz sličnih razloga. Pošto u korpi nema vrućeg ulja, testo će kapati svuda i ta tečnost od testa može oštetiti fritezu. Ako želite da postignete sličnu hrskavost jelima prženim na vazduhu, možete probati suvo testo sa brašnom i začinima, koje treba da se lepo zgnječi u fritezi.

3. Kokice

Ako imate filmsko veče kod kuće i želite da pripremite kokice u fritezi – bolje nemojte. Većina friteza nije dovoljno vruća za jezgro, a jezgra se takođe mogu zaglaviti u elementu uzrokujući kratak spoj i opasnost od požara.

4. Brokoli

Brokoli takođe pada u fritezi dok ga uređaj isušuje, čineći ga žilavim i gorkim. Probajte da ispečete brokoli u rerni da bude hrskav i ukusan.

5. Testenina i pirinač

Testenina i pirinač se takođe neće kuvati u fritezi na vrući vazduh jer oboje prvo treba da se prkuvaju. Međutim, ako ste zapekli testeninu, možete je staviti u posudu za rernu unutar friteze da biste ponovo zagrejali gornji sloj bez upotrebe mikrotalasne, piše Express.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari