Ove namirnice nikako ne bi trebalo da spremate u posudama od nerđajućeg čelika 1Foto: Jam Visual Productions / Tetra Images / Profimedia

 

Lonci i tiganje od nerđajućeg čelika su svestrani alati koji krase kuhinje domaćih i profesionalnih kuvara. Sa svojim elegantnim izgledom i izdržljivom konstrukcijom, takvo posuđe može da se nosi sa širokim spektrom kulinarskih zadataka.

Međutim, posuđe od nerđajućeg čelika nije bez svojih nedostataka i ograničenja.

U nastavku saznajte koju hranu ne bi trebalo da kuvate u posuđu od nerđajućeg čelika.

1. Paradajz sos

Veoma kisela hrana, kao što je paradajz sos, može vremenom da reaguje sa nerđajućim čelikom i izazove promenu boje. Takođe je moguće da nerđajući čelik izluži nikl i hrom, u zavisnosti od stanja posude. Za sosove na bazi paradajza, bolje je koristiti nereaktivno posuđe za kuvanje, kao što su emajlirani tiganji, tiganje od livenog gvožđa ili tiganje sa nelepljivim slojem.

2. Jaja

Jaja imaju tendenciju da se lepe za površine od nerđajućeg čelika, posebno ako tiganj nije dobro zagrejana i začinjena. Upotreba posuđa sa neprijanjajućim slojem ili dobro podmazanog tiganja od livenog gvožđa koji je ranije korišćen je često bolji izbor za pripremu jaja.

3. Palačinke

Kada se kuvaju u tiganju od nerđajućeg čelika, palačinke – posebno tanke i delikatne palačinke – verovatno će se zalepiti za površinu i neće se okrenuti. Tiganj sa neprijanjajućim slojem ili tiganj od livenog gvožđa bolja je opcija za uspešno pečenje palačinki, prenosi RS.

4. Riba

Iako se riba može kuvati u tiganju od nerđajućeg čelika, delikatni fileti se mogu zalepiti za površinu i raspasti kada se okreću. Da biste bili sigurni, najbolje je kuvati ribu u tiganju od livenog gvožđa ili dobro podmazanom tiganju.

5. Odrezak

Posude od nerđajućeg čelika mogu da podnesu relativno visoku temperaturu, ali za pečenje na izuzetno visokoj temperaturi, roštilji su bolja opcija. Odrezak, na primer, najbolje se peče na roštilju za ugljenisanu, karamelizovanu aromu i hrskavu koru na žaru. Pečenje na roštilju takođe znači da vam nije potrebna dodatna masnoća da biste izbegli lepljenje. Takođe, pečenje odreska na roštilju rezultira mnogo manjim neredom nego kuvanjem u tiganju, prenosi n1info.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari