Brojni su razlozi zbog kojih određene namirnice treba da držimo u frižideru – u nastavku vam donosimo par.
Mnoge namirnice za koje možda ne mislite da bi trebalo da budu u frižideru, stručnjaci kažu da bi trebalo, a evo i zašto.
To jw najbolji način da se produži njihov rok trajanja, pa čak i sačuva njihov ukus. Među njima su brojna jela, od predjela do poslastica, a tu su i neke omiljene grickalice i začini. U svakom slučaju, nemojte biti nerazumni i svakako držite ove namirnice u frižideru, ako to već ne radite.
Tortilje
Američka akademija za ishranu i dijetetiku savetuje da tortilje držite u frižideru jer, kako se obično navodi sitnim slovima na pakovanjima, tako traju mnogo duže.
„Datum odštampan na pakovanjima tortilje odnosi se na kvalitet, pa ako je namirnica (poput tortilje) pravilno uskladištena, može da se konzumira i po isteku navedenog roka, ako nema znakova kvarenja“, saopštili su stručnjaci prošle godine.
Pite
Ovo je preporuka koja nikome ne bi trebalo da bude čudna ili neobična. Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu da postanu pravi „magneti za bakterije“, smatraju stručnjaci Akademije.
„Sigurne su za jelo na sobnoj temperaturi samo oko sat vremena nakon što su izvađene iz rerne. Nakon tog perioda, odmah ih treba čuvati u frižideru i pojesti u roku od tri do četiri dana ili zamrznuti za neku drugu priliku“, kažu stručnjaci i dodaju da voćne pite mogu da ostanu na sobnoj temperaturi i do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju širenje bakterije.
Sirup od javora
Javorov sirup je pomalo siva zona kada je u pitanju način skladištenja. Ali stručnjaci kažu da čuvanje sirupa u frižideru može značajno produžiti njegov rok trajanja.
„Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može da ostane svež do godinu dana. Međutim, ako primetite tragove buđi, odmah je bacite“, upozoravaju stručnjaci.
Što se tiče čokoladnog sirupa, može da traje šest meseci nakon otvaranja ako se čuva u frižideru.
Agrumi
Agrume, poput pomorandže, limuna i limete, treba držati na hladnom jer u nekim slučajevima možete produžiti njihov rok trajanja i više od mesec dana.
„Ako se drži u frižideru na temperaturi između 5 i 6 stepeni Celzijusa, agrumi mogu da izdrže tri do šest nedelja, dok grejpfrut može da se čuva na višoj temperaturi, do 12 stepeni.
Kukuruz
Kukuruz u klipu na hladnom traje mnogo duže jer, kako kažu stručnjaci, ako se ostavi na sobnoj temperaturi, počinje značajno da gubi sadržaj šećera. Dakle, ako ne nameravate da ga odmah pojedete, kukuruz u klipu možete da držite u frižideru jedan do dva dana.
Puter od kikirikija
Najpametnije ako želite da izbegnete probleme sa puterom od kikirikija jeste da ga držite u frižideru.
„S obzirom na to da ne sadrži konzervanse ni stabilizatore, najbolji način da ostane svež i da se ulje ne odvaja je da se čuva u frižideru. Odvojeno ulje u puteru od kikirikija koje se ne drži na hladnom će se brže pokvariti, utičući na teksturu i čineći ukus manje prijatnim“, rekli su stručnjaci.
Integralno brašno
Proizvodi od celog zrna, kao što je brašno, veoma su nezgodni za skladištenje. Nažalost, ukus celog zrna počinje da „bledi“ nakon mlevenja, a bez pravilnog skladištenja, brašno od celog zrna može u najboljem slučaju postati neukusno, a u najgorem gorko. Što je tamnija i hladnija sredina u kojoj ga čuvate, integralno brašno će bolje sačuvati ukus. Toplota i svetlost povećavaju stepen oksidacije, pa je zamrzivač zapravo idealno mesto za čuvanje takvog brašna. Ako u njemu nemate dovoljno prostora, može se koristiti i najhladniji deo frižidera, piše živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.