Ove svakodnevne namirnice i jela postoje oduvek 1Fotografija: Shutterstock

Postoje obroci koje bismo mogli da nazovemo hranom 21. veka, jer sadrže popularne namirnice. Međutim, možda ste se zamislili nad tvrdnjom iz naslova, koja poručuje da pojedina jela datiraju hiljadama godina unazad. Ukoliko ostanete sa nama, bićete prijatno iznenađeni…

Palačinke (5.300 godina)

Jedan od omiljenih obroka ima neverovatno dugu tradiciju, a starost je određena zahvaljujući jednoj mumiji. Ledeni čovek nazvan Oci pronađen je u italijanskim Alpima 1991. Uprkos tome što je živeo pre otprilike 5300 godina, Ocijevo telo bilo je neverovatno dobro očuvano zbog leda i snega u planinama – toliko da su planinari koji su ga otkrili mislili da se radi o nesrećnom planinaru koji je nedavno stradao.

Pretražujući mu želudac, arheolozi su otkrili kako je jedan od njegovih poslednjih obroka uključivao crveno meso i palačinke od jednozrne pšenice. Naučnici veruju da je pšenica zapravo bila pripremljena u obliku palačinki zbog ugljena koji je još bio na njima – što sugeriše da su se spremale na vatri.

Cheesecake (2.000 godina)

Zamislite kako se sportista svetske klase priprema za takmičenje u finalu Olimpijskih igara. Šta mislite, koju bi hranu jeo pre nadmetanja? Da, moguće da bi posegnuo za tortom od sira.

Grci su pre više od 2000 godina osmislili svoj recept za tu tortu kombinujući blagi sir s brašnom i medom jer su verovali kako to jelo daje energiju. Kad su Rimljani pokorili Grke, desertu su dodali nešto posebno, koristili su rikotu i dodali jaja kako bi kolač bio „vazdušastiji“.

Kokice (4.000 godina)

Kukuruz je dugo bio vodeća namirnica u ishrani. Stoga, ima smisla da je verzija „pucketavog“ kukuruza postala vrlo popularna. Iako se čini kako vreme nastanka kokica (čudno) uveliko varira, čini se da je procenjeno na oko 4000 godina.

To znamo iz „naduvanih“ zrna koja su naučnici pronašli u stenama u Meksiku. Dodatno, za narod Asteka kokice nisu bile samo zabava. Koristili su ga za ukrašavanje odeće, izradu nakita i kipove svojih bogova.

Med (5.500 godina)

Verovatno su Egipćaninajpoznatiji po ljubavi antičkog sveta prema medu. Postoje hijeroglifi stari više od 4000 godina koji prikazuju pčelarstvo u njihovom hramu Sunca, a čak je i kralj Tut dopustio da se posude s medom stave u njegovu grobnicu kako bi uživao u zagrobnom životu.

Međutim, još stariji med pronađen je u grobnici vođe naroda Martkopi i Bediniu današnjoj Gruziji. Ali, ovde nisu pronađene tegle s medom, već šumske bobice – koje su još uvek bile crvene i mirisne! Da, ti drevni ljudi premazali su bobice medom i on ih je sačuvao više od 5000 godina.

Maslinovo ulje (8.000 godina)

Čini se da je maslinovo ulje kao glavna namirnica naše ostave takođe bila važna kuhinjska pomoć našim precima pre 8000 godina u današnjem Izraelu. Arheolozi su otkrili ostatke maslinovog ulja na keramici u nalazištu Ein Zippori.

Pronađeno maslinovo ulje veoma podseća na maslinovo ulje u kojem danas uživamo, što pokazuje da se tehnika proizvodnje ulja nije mnogo promenila od početaka. Takođe, pokazuje kako su u tom trenutku istorije ljudi bili dovoljno napredni da znaju kako da iscede ulje iz maslina (iako ne možemo sa sigurnošću da tvdimo da su se do tog trenutka masline odomaćile).

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari