Ovi ljudi ne bi trebalo da jedu kiseli kupus 1Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Kiseli kupus definitivno nije za svakog.

Zbog svog sastava, posebno visokog sadržaja soli i kiselosti, postoje određene grupe ljudi koje bi kiseli kupus trebalo da konzumiraju s oprezom ili da ga potpuno izbegavaju.

Evo ko bi trebalo da obrati pažnju:

Osobe sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom)

Kiseli kupus je bogat natrijumom zbog procesa fermentacije i dodavanja soli. Prekomeran unos soli može pogoršati hipertenziju i povećati rizik od kardiovaskularnih problema.

Osobe sa problemima sa bubrezima

Višak natrijuma može dodatno opteretiti bubrege, naročito kod ljudi sa hroničnim bubrežnim bolestima.

Osobe sa osetljivim stomakom ili gastritisom

Kiselina u kupusu može iritirati želudačnu sluznicu kod osoba sa gastritisom, čir na želucu ili onih koji su osetljivi na kisele namirnice.

Ljudi skloni nadimanju i gasovima

Fermentisane namirnice poput kiselog kupusa mogu izazvati nadutost i pojačano stvaranje gasova kod ljudi koji nisu navikli na ovu vrstu hrane.

Osobe sa histaminskom intolerancijom

Kiseli kupus sadrži histamin, koji može izazvati simptome poput glavobolje, osipa ili probavnih problema kod ljudi sa histaminskom intolerancijom.

Pacijenti koji uzimaju određene lekove

Osobe koje koriste diuretike, ACE inhibitore ili lekove za snižavanje krvnog pritiska treba da paze na unos natrijuma, jer on može smanjiti efikasnost terapije. Ako pripadate ovoj grupi, savetuje se da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom pre nego što uvrstite kiseli kupus u ishranu.

Za većinu ljudi, kiseli kupus je zdrav, bogat probioticima i može doprineti zdravlju creva. Međutim, osobe sa specifičnim zdravstvenim stanjem trebaju biti oprezne ili se konsultovati sa stručnjakom, piše nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari