Ovih 5 namirnica su opasne za vaše srce, koliko ih često jedete? 1Foto: Daniel Grill / Tetra Images / Profimedia

 

Hrana koju jedemo i zdravlje srca povezani su na mnogo načina. Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca i prevenciji srčanih bolesti, koje su jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta.

Skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije umire od bolesti srca i to ih svrstava među najčešće nezarazne bolesti, odgovorne za čak 20,5 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom sveta. Procenjuje se da će do 2030. godine mortalitet porasti na 23 miliona godišnje, ako se trenutni trendovi ne zaustave, prenosi centarzdravlja.hr.

Stručnjaci tvrde da najveću pretnju po zdravlje srca i krvnih sudova predstavljaju zasićene masti, trans masti i hrana bogata natrijumom i šećerom. Nastavite da čitate i saznajte koje namirnice su bogate ovim supstancama i pokušajte da ih izbegnete ili razblažite njihovu potrošnju.

Slanina

Više od polovine kalorija u slanini potiče od zasićenih masti, koje mogu povećati LDL holesterol i povećati vaše šanse za srčani ili moždani udar. Osim toga, puna je soli, koja podiže krvni pritisak i ubrzava rad srca. Visoke količine natrijuma mogu dovesti do moždanog udara, srčanih bolesti i srčane insuficijencije, a dodani konzervansi u slanini takođe su povezani sa ovim problemima.

Crveno meso

Jedenje previše govedine, jagnjetine i svinjetine može povećati vaše šanse za srčane bolesti i dijabetes. To može biti zato što je meso bogato zasićenim mastima, koje mogu podići holesterol. Nedavne studije ukazuju na način na koji crevne bakterije obrađuju deo mesa koji se zove L-karnitin. Ograničite porcije crvenog mesa i birajte manje masne komade.

Gazirani sokovi

Konzumiranje malih količina šećera nije štetno, ali gazirani sokovi sadrže više šećera od preporučenog dnevnog unosa. Ljudi koji pijugazirane sokove imaju tendenciju da dobiju na težini i veća je verovatnoća da će biti gojazni i imaju dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i bolesti srca. Iako je nauka i dalje podeljena po pitanju dijetalnih pića, neka istraživanja su ih povezala sa debljanjem i moždanim udarom. Najbolja opcija je obična, gazirana ili nezaslađena voda sa ukusom.

Pekarski proizvodi

Torte, keksi i mafini treba da budu povremena poslastica. Obično su pune dodatog šećera, što dovodi do povećanja telesne težine. Oni su takođe povezani sa višim nivoima triglicerida, što može dovesti do srčanih oboljenja. Njihov glavni sastojak je belo brašno, koje može povećati šećer u krvi i učiniti vas još gladnijim. Napravite zdravije poslastice i zamenite pšenično brašno integralnim brašnom, smanjite šećer i koristite tečna biljna ulja umesto putera ili masti.

Prerađeno meso

Hot dog, kobasice i salame su najgore vrste mesa za zdravlje srca. Sadrže velike količine soli i veoma su bogate zasićenim mastima. Što se delikatesnog mesa tiče, ćureće meso je bolja opcija od ostalih salama jer nemaju zasićene masti. Međutim, i dalje imaju priličnu količinu natrijuma, tako da nisu tako zdrave kao ćureća prsa, na primer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari