Rezultati istraživanja iz 2019. godine pokazuju kako je alkohol glavni faktor rizika za bolesti jetre, a posebno za cirozu. Mnogi lekari i nutricionisti se slažu s tom činjenicom, podstičući one koji uživaju u piću da smanje unos alkohola koji konzumiraju na najmanju moguću meru, piše „The Healthy”.
„Umeren unos alkohola sasvim je u redu, ali previše alkohola bilo koje vrste pridonosi bolestima jetre i cirozi jetre“, poručuje doktorka Melisa Prest. „Žene bi smele da piju tek jednu čašu dnevno, dok su muškarcima dozvoljene dve.“
Isto tako, postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol može da poveća komplikacije povezane s jetrom. Takođe, teško je znati rizik od alkohola ako imate neku drugu bolest ovog organa poput masne jetre ili virusnog hepatitisa.
Međutim, doktorka Nensi Rea kaže da iako potpuno odricanje od alkohola nije baš praktično, postoji jedno piće koje je najbolji izbor za jetru i najmanje je oštećuje. „Ako imate zdravu jetru, dokazano je da crno vino ima antioksidanse i može da utiče na zdravlje vaše jetre“. Naravno, unos bi trebalo da bude umeren.
Izvor: index.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.