Ovo je jedini ispravan način čuvanja crnog luka, a mnogi nisu znali 1Foto: Francesco Perre / imageBROKER / Profimedia

 

U zavisnosti od toga da li čuvate celu glavicu ili iseckanu, postoje različiti načini čuvanja luka.

Ne preporučuje se zamrzavanje celog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali se preporučuje zamrzavanje seckanog luka.

Ne stavljajte ceo luk u frižider. Frižider je hladno i vlažno okruženje i može izazvati omekšavanje i kvarenje luka. Najbolje mesto za čuvanje celog luka je tamno, hladno, suvo i dobro provetreno mesto.

Kada ste u prodavnici i birate luk, osetite ga pre nego što ga stavite u korpu. Izbegavajte oštećene sa mrljama jer neće imati svež ukus i neće dugo trajati. Kada dođete kući, nemojte skidati lukovinu jer ona štiti i čuva unutrašnjost.

Kako čuvati  seckani luk

Narezani ili seckani luk možete ostaviti u hermetički zatvorenoj posudi ili plastičnoj kesi u frižideru, ali obavezno ih upotrebite u roku od pet do sedam dana. Što duže stoji, miris je jači, a ne želite da vam frižider miriše na luk.

Da li može luk da se zamrzne?

Ne preporučuje se zamrzavanje celog luka jer će se jako stvrdnuti i neće se dobro odmrznuti, ali se preporučuje zamrzavanje seckanog luka. Ako vam nešto ostane, samo ga stavite u hermetičku plastičnu kesu i zamrznite, piše Real Simple.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari