Ovo je najbolji način pripreme jaja ako želite da stabilizujete holesterol 1Foto: Mark Beevers / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Jaja su odličan izvor proteina i mnogi ljudi ih vole da jedu. Mogu se pripremati na mnogo različitih načina i jesti u mnogim kombinacijama, ali neke prirpeme su bolje od drugih.

Prema portalu Health Digest, jedna metoda pripreme jaja je bolja od drugih, barem kada je u pitanju održavanje ili smanjenje nivoa holesterola.

Od svih mogućih načina pripreme jaja, poširana jaja su ona koja neočekivano utiču na holesterol. Ovo je otkrio doktor Kris Mor za Health Digest.

„Ljudi godinama pripremaju jaja na različite načine, a čini se da jedan od tih načina pozitivno utiče na holesterol“, rekao je de Mor za Health Digest, te dodao:

„Poširana jaja nude nekoliko prednosti ako pokušavate da održite ili smanjite holestero“.

Zašto je ovo najbolji način za pripremu jaja?

Kako Mor objašnjava, glavna prednost ovog preparata za jaja je ta što se pri poširanju „ne koriste dodatne masti kao što su ulje ili puter, koji se obično koriste za prženje. Poširanje ne dodaje masnoću ili kalorije, a zadržava hranljive materije u jajima, što čini obrok lagan i hranljiv“.

Health Digest izveštava da poširana jaja osiguravaju da na vašem tanjiru nema dodatnog holesterola. Pored toga, ova vrsta pripreme ima još jednu prednost koju treba uzeti u obzir.

„Poširana jaja uključuje kuvanje na nižim temperaturama gde jaja nisu direktno izložena toploti, što pomaže u smanjenju oksidacije holesterola“, tvrdi Mor.

Smanjenje oksidacije holesterola je važno jer oksidovani holesterol uzrokuje sužavanje arterija tokom vremena, što otežava protok krvi, piše Healthline.

Što se tiče nivoa toplote, Health Digest piše da je toplota, u ovom slučaju kuvanje jaja na visokoj temperaturi, poznati okidač za oksidaciju holesterola. Ovo je još jedan razlog zašto su poširana jaja najbolja opcija za one koji žele da stabilizuju holesterol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari