Medicinska upotreba ovog mleka zabeležena je od davnina u nekim delovima Indije i Afrike. U Grčkoj se koristilo i oralno i lokalno, a po svojoj strukturi najsličnije je ljudskom, odnosno majčinom mleku, te je tako korišćeno i u prvim danima života odojčadi, ali i u kasnijem periodu kao zamena za majčino.
Inače, ovo mleko se može koristiti sveže, pod uslovom da je sakupljeno u kontrolisanim uslovima. Važno je znati da ga ne treba termički obrađivati, odnosno kuvati na temperaturama većim od 40 stepeni.
Pored samog mleka i njegovih proizvoda, poznat je i kumis (blago alkoholno piće), a o njegovom izuzetnom dejstvu na koži postoje mnoga istraživanja i praktična iskustva (kreme, sapuni, šamponi).
A ako do sada niste pogodili o kom je mleku reč, evo odgovora: reč je o magarećem mleku.
Magareće mleko i njegove zdravstvene prednosti
Ovo mleko je pogodno i preporučljivo za sve grupe potrošača jer sadrži veoma mali udeo mlečne masti (0,3-0,8 odsto). Zasićene masne kiseline su prisutne sa oko 67,5 odsto, a nezasićene sa 32,5 odsto. Ovakav raspored masnih kiselina ima odličan uticaj na naš imuni, kardiovaskularni i nervni sistem.
Magareće mleko sadrži više gvožđa od majčinog mleka, kao i fosfora i kalcijuma. Osim toga, od davnina se magareće mleko koristilo za smirivanje. Pomaže i kod bronhitisa, bolja zaštita digestivnog trakta od infekcija i zapaljenskih bolesti creva. Ljudi koriste magareće mleko sa dobrim dejstvom za bolji imunitet, kao i za respiratorne i kožne probleme.
Pre svega zbog niskog sadržaja masti, dobri rezultati su zabeleženi u prevenciji i kontroli povećanja holesterola i lečenju arterioskleroze, kao i oporavku kardiovaskularnih bolesnika.
Da li ljudi alergični na laktozu mogu da konzumiraju magareće mleko?
Istraživanja su potvrdila da deca koja su alergična na proteine iz kravljeg mleka mogu da konzumiraju magareće mleko. Naravno, nikada nemojte eksperimentisati na ovaj način bez saveta stručnjaka i prethodne provere.
Studije govore i da konzumacija magarećeg mleka ima blagotvoran efekat ne samo na decu, već i na druge kategorije ljudi, od tinejdžera do starijih.
Kako magareće mleko ima povećan sadržaj velike grupe enzima koje druge vrste mleka nemaju (laktoperoksidaza, laktoferin, imunoglobulin i lizozim), njegove prednosti su nedvosmislene u oblasti sprečavanja zapaljenja i antimikrobnog delovanja, prenosi ordinacija.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.