Svakodnevna konzumacija voća i povrća je osnovni stub zdravog i uravnoteženog načina života.
Svako voće ili povrće, takođe u zavisnosti od godišnjeg doba, nudi našem telu različite hranljive materije i blagodeti, koje pomažu u suzbijanju pojave određenih bolesti ili ublažavanju nekih simptoma.
Ali, koje povrće je najzdravije od svih, ono koje našem telu donosi najviše koristi?
To su se pitali američki istraživači u CDC-u (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) i pronašli neočekivani odgovor.
Prema rangiranju američkih istraživača, najhranljivije i najkorisnije povrće od svih je, neočekivano, potočarka.
Potočarka je samonikla biljka koja svoje ime duguje činjenici da živi uz spore vodotoke, u polupotopljenom, močvarnom i često senovitom zemljištu.
Svaki gram sadrži četiri puta više beta-karotena od jabuke, dok 100 grama sadrži 238% preporučene dnevne doze vitamina K.
Štaviše, to je najbogatiji izvor hrane feniletil izotiocijanata, supstance koja igra važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja raka.
Rezultati pokazuju da dnevni dodatak od 85 grama potočarke konzumirane sirove može smanjiti rizik od oštećenja DNK uzrokovanih rakom za 17%.
Ali pazite kako konzumirate ovo „super“ povrće: kuvanje bi moglo da deaktivira neke hranljive materije – zato preporučujemo da jedete potočarku sirovu, možda kao sastojak smutija ili salate ili u sendvičima.
Berba potočarke počinje u martu i završava se u kasnu jesen, te je to najbolje vreme da počnete da jedete ovo povrće i cenite njegove hiljadu dobrobiti za organizam, prenosi novilist.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.