Ovo voće ima čak 50 puta više vitamina C nego pomorandže i limun, a njegova sezona je upravo počela 1Foto: AMRULQAYS MAAROF / Panthermedia / Profimedia

 

Šipak je prepun antioksidansa i vlakana, kao i vitamina C, što ih čini neophodnim kada idemo u zimu i hladnu sezonu.

Limun i pomorandže su prvo što svima padne na pamet kada tražimo dobar izvor vitamina C. Ipak, šipak je taj koji osvaja trofej u ovoj kategoriji. Vitamina C ima čak 50 puta više nego u narandžama ili limunu

Ovaj crveni dragulj je pravo blago zdravlja i vitaminska bomba. Idealno vreme za berbu šipka je između septembra i novembra. Šipak se može koristiti sveže, prerađeno ili sušeno.

Samo 100 grama šipka ima 426 mg vitamina C. Preporučena dnevna količina za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg, ali to zadovoljava samo minimalne potrebe. Naučnici smatraju da je osobama prosečne fizičke aktivnosti i težine potrebno do 200 mg dnevno, osim u slučajevima povećanog fizičkog napora ili stresa kada je ta količina povećana za 50 odsto.

Važno je naglasiti da je šipak jedna od retkih biljaka koja tokom kuvanja ne gubi hranljive osobine, vitamine i minerale. Naime, poznato je da limun ne treba stavljati u vrući čaj jer gubi vitamin C. To nije slučaj sa šipkom. I ova činjenica umnogome doprinosi njenoj lekovitosti s obzirom da je konzumiramo u obliku čajeva, marmelade, kompota, likera, sirupa…

Zdravstvene beneficije

Istraživanja su otkrila da sok od šipka ima veći antiinflamatorni efekat na organizam od crvenog vina ili zelenog čaja.

Pored vitamina C, sadrži i vitamine A, D, E, masne kiseline i antioksidans flavonoid. Važno je unositi antioksidante u organizam jer ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i štite nas od bolesti.

Impresivan sadržaj vlakana utiče na zdravlje creva, kao i polifenola kojih takođe ima u izobilju.

„Polifenoli mogu delovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe. Oni mogu poboljšati crevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolest. Povećanjem broja korisnih mikroba smanjuje se i količina štetnih“, objašnjava dijetetičar Kim Kulp.

Pomaže rad srca

Šipak je odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored povećanja „dobrog“ holesterola i snižavanja „lošeg“ holesterola, utiče i na regulaciju krvnog pritiska. Pijenje soka od šipka može poboljšati protok krvi i smanjiti anginu.

Smatra se da poboljšava zdravlje arterija sprečavajući nakupljanje plaka i može pomoći u poboljšanju stanja ateroskleroze. Takođe reguliše nivo šećera u krvi, pa ga je dobro jesti za doručak.

Ovo voće posebno koristi sportistima jer sok od šipka pomaže u oporavku nakon treninga. Takođe može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti azotnog oksida, koji pomaže telu da dobije hranljive materije koje su mu potrebne za vežbanje, slažu se sportski nutricionisti, piše ordinacija.hr.

Nutritivna vrednost šipka

100 grama sadrži:

Kalorije: 162 kcal
Masti: 0,3 g
Natrijum: 4 mg
Kalijum: 429 mg
Ugljeni hidrati: 38 g
Dijetalna vlakna: 24 g
Šećeri: 2,6 g
Proteini: 1,6 g
Kalcijum: 169 mg
Gvožđe: 1,1 mg
Magnezijum: 69 mg
Vitamin C: 426 mg
vitamin B6: 0,1 mg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari