Ovo voće ima ukus čokolade i sadrži četiri puta više vitamina C nego pomorandže 1Foto: srinivasan j / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo voće je bogato vitaminom C, pruža jačinu kostima, krvnim kapilarima, zubima, desnima i sprečava hipokromnu anemiju.

Plodovi crne sapote su okrugli i poprimaju svetlo zelenu boju koja posle zrelosti potamni i postaje braon, a kada postene skroz mekana, tada može da se jede. Bogate su vitaminom C, sadrže četiri puta više vitamina C od obične pomorandže, a imaju i malo masti. Sapote obezbeđuju važne mineralne soli kao što su kalcijum i fosfor.

Voće bogato mineralima kao što su gvožđe, bakar, kalijum, kalcijum i fosfor, vitaminima uključujući A, B1, B2, B3 i C, dragocenim aminokiselinama i moćnim antioksidansima. Ovi elementi daju crnoj sapoti brojne zdravstvene prednosti, uključujući podršku za varenje zahvaljujući vlaknima koja poboljšavaju pokretljivost creva, jačanje imunog sistema zahvaljujući vitaminu C, borbu protiv slobodnih radikala i vrednost za gubitak težine zahvaljujući niskom sadržaju kalorija i masti.

Štaviše, prisustvo vitamina A pomaže u poboljšanju vida i održavanju kože zdravom i sjajnom.

Uprkos svom bogatom i omotajućem ukusu, crna sapota iznenađuje svojim umerenim sadržajem kalorija, koji iznosi samo 45 kalorija na 100 grama voća. To ga čini ukusnim, ali laganim izborom za one koji žele da uživaju u ukusu nalik na čokoladu bez preterivanja sa unosom kalorija.

Dobro se slaže sa raznim drugim ukusnim sastojcima, uključujući vanilu, rum,  kafu i začine poput cimeta i muškatnog oraščića.

Ovo voće potiće iz Meksika, gde je običaj da se desertni napitak priprema mešanjem voćne pulpe sa vinom, cimetom i šećerom, čime se stvara neodoljiva mešavina ukusa i mirisa, prenosi novilist.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari