Ovo voće smanjuje rizik od srčanog udara i broj jedan je za dijabetičare, prema nutricionistima 1Foto: Helmut Meyer zur Capellen / imageBROKER / Profimedia

 

Neke namirnice utiču više, a neke manje na šećer u krvi, ali ako imate preddijabetes ili dijabetes, važno je da izaberete namirnice koje najmanje utiču na nivo šecćera u krvi, a kada je voće u pitanju, to su borovnice.

Prema rečima nutricionista, možemo da uživamo u svim vrstama voća, ali borovnice imaju manje ugljenih hidrata i prirodnog šećera od drugih, pa su bolji izbor.

„U poređenju sa drugim voćem, najviše možete da jedete borovnice“, tvrdi nutricionista Džoslin Loran.

U šolji borovnica, bilo svežih ili smrznutih, nalazi se 22 grama ugljenih hidrata i 15 grama šećera. Pored toga, borovnice sadrže vlakna (4 grama po šolji), što znači da se njihov prirodni šećer polako apsorbuje u krvotok.

Borovnice su bogate polifenolima, grupom hranljivih materija sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima koji mogu biti korisni za zdravlje.

Studija iz 2023. godine potvrdila je da polifenoli mogu pomoći u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti i poboljšanju krvnog pritiska. Antocijanini, vrsta fitokemikalije koja daje borovnicama plavo-ljubičastu boju, takođe mogu biti povezani sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanog udara i gojaznosti, prema pregledu iz 2020. objavljenom u časopisu Advances in Nutrition.

Borovnice su takođe dobar izvor drugih esencijalnih hranljivih materija kao što je vitamin C, koji podržava zdravu kožu i zarastanje rana; vitamin K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi; i mangan, koji pomaže metabolizmu i održava jake kosti i imuni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari