Iako je leto sezona za borovnice, postoji mnogo razloga da ovo voće zadržite na meniju tokom cele godine.
Šaka borovnica je odličan izvor vlakana, a sadrži i vitamin C, mangan i polifenole – izuzetno korisne biljne materije. Dokazano je da uključivanje ovog malog voća u vašu svakodnevnu ishranu ima impresivne zdravstvene prednosti. Naime, istraživanja su povezala konzumaciju borovnice sa boljim zdravljem srca, mozga i creva, kao i dugovečnosti.
Nedavni pregled studija pokazao je da postoji povezanost između unosa borovnica i smanjenja nivoa ukupnog i LDL holesterola, kao i smanjenja krvnog pritiska.
Anti-inflamatorna svojstva borovnice su takođe povezana sa zdravljem mozga i zdravim starenjem. Istraživanja su pokazala da rana intervencija sa borovnicama kod ljudi sa rizikom od demencije može smanjiti kognitivni pad. Redovna konzumacija borovnica je takođe povezana sa smanjenjem rizika od Parkinsonove bolesti. Da ne pominjemo činjenicu da unos vitamina C doprinosi jačanju imuniteta, što postaje veoma važno sa godinama.
Randomizovana kontrolisana istraživanja kod ljudi sa funkcionalnim gastrointestinalnim oboljenjima pokazala je da je suplementacija smrznutom prahom borovnice tokom 6 nedelja dovela do ublažavanja abdominalnih simptoma i poboljšanja opštih markera zdravlja i kvaliteta života u poređenju sa subjektima koji su uzimali placebo. Istraživanje o borovnicama i mikrobiomu creva je novo i uglavnom se sprovodi na životinjama, ali rezultati su obećavajući.
Rano istraživanje na pacovima pokazalo je da suplementacija borovnicama smanjuje gojaznost izazvanu ishranom i poboljšava osetljivost na insulin, a naučnici su neke od ovih efekata pripisali promenama u mikrobiomu creva, prenosi živim.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.