Jedan od uzroka visokog krvnog pritiska je ishrana, posebno hrana sa visokim sadržajem soli.
Visok krvni pritisak se dijagnostikuje onima koji imaju vrednosti krvnog pritiska veće od 140/90 mmHg. Njihovo srce mora više da radi da bi pumpalo krv, a to vremenom izaziva opterećenje srca, ali i drugih organa i krvnih sudova, i može prouzrokovati nepopravljivu štetu.
Hipertenzija je takođe faktor mnogih ozbiljnih zdravstvenih stanja i bolesti, uključujući bolesti srca, bolesti bubrega, moždani udar, srčanu insuficijenciju i srčani udar.
Jedan od uzroka visokog krvnog pritiska je ishrana, posebno hrana sa visokim sadržajem soli. Međutim, kao što so može podići krvni pritisak, postoje i namirnice koje ga mogu sniziti.
Kalijum je mineral koji se nalazi u određenim namirnicama i može da ublaži neke probleme izazvane prekomernim unosom natrijuma. Zbog toga se kaže da konzumiranje hrane bogate kalijumom može pomoći onima koji pate od hipertenzije.
„Hrana koja je bogata kalijumom važna je u kontroli visokog krvnog pritiska jer kalijum smanjuje efekte natrijuma. Što više kalijuma jedete, više natrijuma gubite u urinu. Kalijum takođe pomaže u smanjenju napetosti u zidovima krvnih sudova, što dodatno pomaže u snižavanju krvnog pritiska“, kaže Američko udruženje za srce (AHA).
Banane se često smatraju glavnim izvorom kalijuma. Svakih 100 grama banane sadrži 330 mg kalijuma. Međutim, postoji još jedno voće koje sadrži još više kalijuma. To su sušene kajsije koje imaju oko 1162 mg kalijuma na 100 grama proizvoda.
„Budući da sušene kajsije sadrže kalijum, mogu da smanje nivo krvnog pritiska. Studije su pokazale da kalijum može da smanji visok krvni pritisak kod pacijenata sa hipertenzijom“, dodaje AHA.
Suve kajsije su takođe povezane sa poboljšanjem zdravlja srca, zdravlja očiju, zdravlja imunog sistema i smanjenog rizika od dijabetesa, prenosi index.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.