Mnogi ljudi čuvaju u ostavi konzerve pasulja, voća, povrća i drugih namirnica. To uglavnom čine da bi pri ruci imali gotov obrok, kada nemaju vremena za kuvanje. Osim toga, konzervirano voće i povrće prepuno je hranjivih materija budući da je ubrano i pakovano na vrhuncu svežine i zrelosti.
No, treba biti oprezan sa konzerviranom hranom, a prema pisanju Večernjeg lista, dosta ljudi pravi jednu grešku kada rukuju s konzervama.
Ako ne obrišete vrh limenke pre nego što je otvorite, grešite. Konzervirana hrana bila je na dugom putu pre nego što je stigla na police vaših lokalnih prodavnica. „Ona je prošla kroz skladišta, kamione i možda čak i avione, skupljajući prašinu i druge prljavštine“, kaže dr Kristofer Mor. Iz tog razloga, on preporučuje da pre otvaranja bilo koje konzerve operete i obrišete poklopac kako biste smanjili rizik od unakrsne kontaminacije.
Džejmi Mok, nacionalna glasnogovornica američke Akademije za ishranu i dijetetiku slaže se i savetuje potrošačima da uvek peru i brišu poklopce limenki kako bi smanjili širenje klica i bakterija i sprečili širenje bolesti koje se prenose hranom. Ona kaže da prašina, prljavština i druge klice koje su se nakupile na poklopcu mogu dospeti u hranu ako se prethodno ne očiste.
Mok preporučuje pridržavanje smernica američke Uprave za hranu i lekove koja savetuje potrošačima da peru konzerve, uključujući vrhove poklopca konzervirane hrane, sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Upotrebite četku kako biste posegnuli unutar dubokih rubova ili pukotina.
Takođe, iskoristite ovo vreme da potražite znakove kvarenja tekom pranja, kaže ona, poput ispupčenja, udubljenja ili rđanja limenke. Ako limenka nema tih znakova, dobro je isperite toplom vodom, osušite, otvorite i upotrebite njen sadržaj.
Iako je možda lako prevideti ovaj korak kada ste duboko u procesu pripreme i kuvanja obroka, to je ključan, brz korak za bezbednost vaše hrane. Osim brisanja vrha konzerviranog proizvoda pre otvaranja, često perite ruke, radite na čistim površinama i držite sirovo meso i morske plodove odvojeno od ostale hrane, drugi su sigurnosni saveti koje treba slediti.
Pridržavanje ovih smernica ključno je jer se svake godine milioni ljudi razbole od bolesti koje se prenose hranom.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.