Konzumacija povrća može pozitivno da utiče na smanjenje rizika od raznih bolesti.
Lekari i naučnici neumorno traže načine za prevenciju demencije kod starijih osoba, a doktorka Keli Kara sa Univerziteta Tafts u SAD-u kaže da je prvi korak pravilna ishrana.
Ona ističe da je posebno važna hrana koju možemo naći na svakoj pijaci, pa i u svakoj prodavnici.
„Kumulativni efekat ishrane tokom vremena povezan je sa razvojem naših kognitivnih sposobnosti“, rekla je doktorka.
Prema njenim rečima, supstance koje su zdrave za mozak nalaze se u svežem zelenom povrću. Stoga podstiče ljude da konzumiraju ovu hranu svaki dan.
„Sveže zeleno povrće pomaže da se očuva bistar um čak i u kasnijoj dobi. Mozak odraslih koji jedu takvu hranu biće kao kod 18-godišnjaka“, slikovito je objasnila.
Pored povrća, doktroka savetuje konzumaciju mahunarki i pasulja, svežeg voća i integralnih žitarica.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.