Nutricionistkinja Džinan Bana otkrila je koju vrstu ultra-prerađene hrane treba u potpunosti da izbegavate.
Konzumiranje ultra-obrađene hrane često može dovesti do većeg rizika od razvoja zdravstvenih stanja kao što su demencija, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, prema Američkom medicinskom udruženju.
Džinan Bana, profesorka ishrane, govorila je za CNBC o ultra-prerađenoj hrani i rekla da ograničava njen unos, a posebno jednu vrstu hrane.
„Neke ultra-prerađene namirnice nikada ne bih konzumirala, kao što su sokovi sa dodatkom šećera“, navela je ona.
Ona je objasnila da ovi sokovi nemaju nikakvu nutritivnu vrednost osim kalorija u obliku šećera. Dakle, ovo su prazne kalorije, koje nam ne obezbeđuju nijedan od hranljivih sastojaka koji su nam potrebni.
Kada popijete sok sa dodatkom šećera, on se veoma brzo vari i može izazvati osećaj gladi, što može dovesti do toga da pojedete više hrane nego što ste planirali.
Umesto zaslađenih sokova, Bana bira različite vrste čaja i vodu, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.