Tajlandska kuhinja je sigurno jedna od najboljih kuhinja na svetu, jela su tako uravnotežena, a u isto vreme jedinstvena po ukusu.
Osnovu tajlandske kuhinje čini pirinač, uostalom kao i kod većine zemalja azijskog prostora.
Ravnotežu tajlandske kuhinje prepoznajemo u četiri ukusa – slano, slatko, kiselo i ljuto.
Pad Thai je najpoznatije tajlandsko jelo koje sadrži pirinčane nudle, meso ili ribu, sveže povrće, riblji sos, jaje i limetu.
Da bismo postigli bogatstvo ukusa možemo dodati još tofu sir, sojine klice, primamljive začine. Pad Thai u prevodu znači tajlandsko prženo jelo, što ustvari i jeste.
Šta nam je sve potrebno:
- 250g pirinčanih rezanaca
- 300g belog mesa (škampi, gambori)
- 200g svežih sojinih klica ili 1 teglica sojinih klica
- 3 mlada luka (može vlašac)
- 1 srednja šargarepa
- 100g tofu sira
- 4 čena belog luka
- 2 jaja
- ulje za prženje
- 100g naseckanog kikirikija
- jedna čili papričica
- limeta
Začini:
- 3 kašike smeđeg šećera
- 3 kašike ribljeg sosa (Fish Sauce)
- 5 kašika sosa od ostriga (Oyster Sauce)
- 2 kašike tamarind paste
Način pripreme:
Prvo i najvažnije pravilo azijske kuhinji je da pripremite sve namirnice i začine, pa atek onda započnete pripremu.
Piletinu iseći na trakice, beli luk sitno naseckati, tofu na kockice, mladi luk na rezance kao i šargarepu na tanke štapiće. Sojine klice oprati ili ocediti ako su konzervirane.
Pirinčane nudle prvo ostavimo u toploj vodi pola sata, nakon toga ih prokuvati nekoliko minuta.
Jaja umutiti u posebnoj posudi.
Začine sve zajedno pomešati u posudi smeđi šećer, riblji i sos od školjki i tamarind ili (sok od limete).
U vok (tiganj) staviti ulje pa kratko pržiti tofu sa piletinom, pržiti kratko, mešajući. Piletinu i tofu sklonite na stranu voka, dolaze nam na red jaja, krako pržiti uz neprestano mešanje. Spojiti jaja sa piletinom i tofuom.
Dodati naseckano povrće, pa potom začine, sve dobro promešati.
Pržite još 2-3 minua i na kraju dodati proceđene pirinčane rezance. Promešati i odmah poslužititi toplo.
Pad tai posuti naseckanim kikirikijem, mladim lukom, čilijem i kriškom limete.
Završni potez je da na samom kraju nacedite limetu preko ovog božanstvenog jela.
Napomena: od namirnica apsolutno sve možete naći kod nas da kupite, treba malo volje i znatiželje. Adekvatna zamena za tamarind pastu je sok od limete. Ali dragi moji, ako vas baš mrzi da pripremate pad tai, vi onda poručite, ali ga obavezno, obavezno probajte.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.