Pajgle su slatko pecivo punjeno makom ili orasima, koje najviše podseća na štrudlu, mada se može praviti i u formi kifle. Ono što ovoj poslastici daje poseban šmek jeste tanko prhko testo, te glatka sjajna korica na vrhu koja nastaje posebnim načinom premazivanja testa pre pečenja.
Pajgle se u mini formi mogu naći u raznim pekarama, a iako je ovaj desert kod nas manje poznat i ređe se pravi, uz malo truda i vremena možete ga napraviti kod kuće i uživati u ovom preukusnom, slasnom pecivu. Detaljne instrukcije pogledajte u nastavku:
Pajgle
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 50 ml mleka
- 5 g svežeg kvasca
- 1 žumance
- 80 g putera
- 50 g masti
- 25 g šećera u prahu
- kora od 1/2 limuna i 1/2 pomorandže
Za fil:
- 120 ml vode
- 120 g šećera
- 200 g mlevenog maka ili mlevenih oraha
- 30 g prezle
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
- Umutite žumance, pa u njega dodajte mleko, ekstrakt vanile, izdrobljeni kvasac i narendanu koru od pola limuna i pola pomorandže, pa sve mešajte nekoliko minuta dok se kvasac ne rastvori.
- U prosejano brašno dodajte šečer u prahu i malo soli, a zatim i na kockice iseckan puter i komadiće masti. Mešajte testo rukama tako da dobijete sipkavu masu.
- Nakon toga dodajte i umućeno žumance sa mlekom i kvascem, pa zamesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka.
- Testo podelite na četiri jufke i stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
- U međuvremenu skuvajte fil od maka tako što ćete u šerpu staviti vodu i šećer. Kada proključa, sklonite sa vatre, pa odmah umešajte mak i prezlu. Sve dobro promešajte, pa ostavite sa strane da se hladi.
- Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, pa svaku jufku podelite na četiri dela, tako da ukupno dobijete 16 loptica.
- Svaku lopticu razvaljajte u pravougaoni oblik (10-12cm x 4-5 cm). Na sredinu stavite po kašiku pripremljenog fila, a zatim ga poklopite testom sa obe strane, tako da se ivice testa blago preklapaju. Ušuškajte testo sa donje i gornje strane da fil ne bi iscureo, pa blago zakotrljajte pripremljen paketić na radnoj površini koja je posuta brašnom kako biste dobili valjak.
- Prebacite valjak u pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da šav bude sa donje strane.
- Ponovite postupak sa ostalim lopticama testa, pa ih sve složite u pleh i premažite žumancetom. Ostavite oko 15 minuta da se žumance osuši, pa ponovite postupak još jednom.
- Nakon toga, premažite pajgle umućenim belancetom, pa takođe ostavite da se osuši, oko 15 minuta. Ovo će pajglama dati prepoznatljivu koricu i lep sjaj na površini.
- Stavite pajgle da se peku oko 20 minuta na 180 stepeni C ili dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.
- Pajgle poslužite tople, jer su tada najukusnije. Prijatno!
Savet:
Umesto maka, fil po istom principu možete napraviti i sa mlevenim orasima, a u fil, po želji možete dodati i suvo grožđe, rum, vanilu ili drugi dodatak po želji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.