pajgleFoto: Shutterstock/berni0004

Pajgle su slatko pecivo punjeno makom ili orasima, koje najviše podseća na štrudlu, mada se može praviti i u formi kifle. Ono što ovoj poslastici daje poseban šmek jeste tanko prhko testo, te glatka sjajna korica na vrhu koja nastaje posebnim načinom premazivanja testa pre pečenja.

Pajgle se u mini formi mogu naći u raznim pekarama, a iako je ovaj desert kod nas manje poznat i ređe se pravi, uz malo truda i vremena možete ga napraviti kod kuće i uživati u ovom preukusnom, slasnom pecivu. Detaljne instrukcije pogledajte u nastavku:

Pajgle

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 50 ml mleka
  • 5 g svežeg kvasca
  • 1 žumance
  • 80 g putera
  • 50 g masti
  • 25 g šećera u prahu
  • kora od 1/2 limuna i 1/2 pomorandže

Za fil:

  • 120 ml vode
  • 120 g šećera
  • 200 g mlevenog maka ili mlevenih oraha
  • 30 g prezle

Za premazivanje:

  • 1 jaje
Pajgle - ukoliko volite štrudlu sa makom, ovaj recept morate da probate! 1
Foto: Shutterstock/berni0004

Priprema:

  1. Umutite žumance, pa u njega dodajte mleko, ekstrakt vanile, izdrobljeni kvasac i narendanu koru od pola limuna i pola pomorandže, pa sve mešajte nekoliko minuta dok se kvasac ne rastvori.
  2. U prosejano brašno dodajte šečer u prahu i malo soli, a zatim i na kockice iseckan puter i komadiće masti. Mešajte testo rukama tako da dobijete sipkavu masu.
  3. Nakon toga dodajte i umućeno žumance sa mlekom i kvascem, pa zamesite glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili mleka.
  4. Testo podelite na četiri jufke i stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
  5. U međuvremenu skuvajte fil od maka tako što ćete u šerpu staviti vodu i šećer. Kada proključa, sklonite sa vatre, pa odmah umešajte mak i prezlu. Sve dobro promešajte, pa ostavite sa strane da se hladi.
  6. Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, pa svaku jufku podelite na četiri dela, tako da ukupno dobijete 16 loptica.
  7. Svaku lopticu razvaljajte u pravougaoni oblik (10-12cm x 4-5 cm). Na sredinu stavite po kašiku pripremljenog fila, a zatim ga poklopite testom sa obe strane, tako da se ivice testa blago preklapaju. Ušuškajte testo sa donje i gornje strane da fil ne bi iscureo, pa blago zakotrljajte pripremljen paketić na radnoj površini koja je posuta brašnom kako biste dobili valjak.
  8. Prebacite valjak u pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da šav bude sa donje strane.
  9. Ponovite postupak sa ostalim lopticama testa, pa ih sve složite u pleh i premažite žumancetom. Ostavite oko 15 minuta da se žumance osuši, pa ponovite postupak još jednom.
  10. Nakon toga, premažite pajgle umućenim belancetom, pa takođe ostavite da se osuši, oko 15 minuta. Ovo će pajglama dati prepoznatljivu koricu i lep sjaj na površini.
  11. Stavite pajgle da se peku oko 20 minuta na 180 stepeni C ili dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.
  12. Pajgle poslužite tople, jer su tada najukusnije. Prijatno!

Savet:

Umesto maka, fil po istom principu možete napraviti i sa mlevenim orasima, a u fil, po želji možete dodati i suvo grožđe, rum, vanilu ili drugi dodatak po želji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari