PalentaPalenta sa pečurkama, foto: dk / Alamy / Profimedia

Palenta je mnogo zdraviji izbor od paste, a može da bude podjednako ukusna.

Italijani palentu spremaju na milion načina. Ovaj recept sa slaninom i pečurkama može da bude savršeni izbor za večeru.

Italijanska palenta sa slaninom i pečurkama

Sastojci:

200 g palente
100 g slanine (ili pancete), iseckane na male kockice
200 g šampinjona (ili mešavine pečuraka po želji), iseckanih
1 crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
750 ml povrtnog bujona (može i voda)
50 g parmezana, rendanog
2 kašike maslinovog ulja
So i biber, po ukusu
Sveže bilje po izboru (npr. peršun ili majčina dušica)

Uputstvo:

Priprema palente:
U velikoj šerpi, zagrejte povrtni bujon (ili vodu) do ključanja. Dodajte malo soli, pa postepeno sipajte palentu, mešajući stalno da ne nastanu grudvice. Smanjite temperaturu i kuvajte uz povremeno mešanje, oko 20 minuta, dok palenta ne postane gusta i kremasta.

Prženje slanine i povrća:
U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje i dodajte iseckanu slaninu. Pržite je na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava i zlatna. Zatim dodajte crni i beli luk, pa pržite još 2-3 minuta dok luk ne omekša. Dodajte iseckane pečurke i kuvajte još 5-7 minuta dok ne omekšaju i puste tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu.

Spajanje sastojaka:
Kada je palenta gotova, skinite je sa vatre i umešajte rendani parmezan, kako bi postala još kremastija i bogatija.

Serviranje:
Palentu rasporedite na tanjire, preko nje stavite mešavinu slanine i pečuraka, pa sve pospite svežim biljem po želji. Možete dodati još parmezana za završni detalj.

Ovaj recept je ukusan, bogat i savršen za večeru. Kremasta palenta u kombinaciji sa hrskavom slaninom i pečurkama pruža divnu ravnotežu ukusa i tekstura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari