Panj torta je tradicionalna poslastica koja se često pravi za posebne prilike, kao što su rođendani i praznici. Ime ove torte potiče od njenog oblika, koji podseća na drveni panj. Obično se sastoji od sočnog biskvita, ukusnog krema i čokoladne glazure, a ono što ovu tortu čini posebnom jeste raskošna dekoracija od orašastih plodova i puno čokolade.
Iako vrlo atraktivnog izgleda, panj torta uopšte nije komplikovana za pripremu. Sve što je potrebno je da ispečete biskvit i skuvate ukusan fil, ali ono oko čega se morate potruditi da biste dobili željeni izgled jeste dekoracija. Ova torta zbog toga jeste malo umetničko delo koje zahteva strpljenje i trud, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovu raskošnu poslasticu:
Panj torta
Sastojci:
Biskvit:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 ml mleka
- 30 ml ulja
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 pudinga (vanila ili čokolada)
- 150 g šećera
- 200 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade (po želji, za čokoladni krem)
Dekoracija:
- Čokolada ili glazura
- Seckani orasi ili bademi
- Prah šećer za posipanje (po želji)
Priprema:
Biskvit:
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
- Dodajte mleko i ulje, pa lagano umešajte.
- Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u smesu, pa sve dobro sjedinite.
- Izlijte smesu u podmazan i brašnom posut pleh (najbolje pravougaoni) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne porumeni.
Krem:
- U loncu zagrejte mleko i dodajte šećer.
- U posebnoj posudi razmutite pudinge sa malo mleka i dodajte u vruće mleko. Mešajte dok se ne zgusne.
- Ohladite krem, a zatim dodajte omekšali margarin i dobro sjedinite.
- Ako koristite čokoladu, otopite je i dodajte u krem.
Ređanje:
- Na biskvit bogato nanesite krem (ostavite deo za premazivanje torte), pa urolajte tako da dobijete bogat rolat.
- Zatim rolat dijagonalno presecite po sredini ili negde na trećini, pa složite ta dva dela tako da liče na panj.
- Tortu obilno premažite ostatkom krema, pa viljuškom napravite šare koje podsećaju na koru drveta.
- Po želji pospite prah šečerom ili ukrasite orašastim plodovima po želji ili grubim strugotinama čokolade.
- Ohladite tortu pre služenja, secite na kriške i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.