panj tortaFoto: Shutterstock/ Mila Bond

Panj torta je tradicionalna poslastica koja se često pravi za posebne prilike, kao što su rođendani i praznici. Ime ove torte potiče od njenog oblika, koji podseća na drveni panj. Obično se sastoji od sočnog biskvita, ukusnog krema i čokoladne glazure, a ono što ovu tortu čini posebnom jeste raskošna dekoracija od orašastih plodova i puno čokolade.

Iako vrlo atraktivnog izgleda, panj torta uopšte nije komplikovana za pripremu. Sve što je potrebno je da ispečete biskvit i skuvate ukusan fil, ali ono oko čega se morate potruditi da biste dobili željeni izgled jeste dekoracija. Ova torta zbog toga jeste malo umetničko delo koje zahteva strpljenje i trud, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovu raskošnu poslasticu:

Panj torta

Sastojci:

Biskvit:

  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 30 ml mleka
  • 30 ml ulja

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 pudinga (vanila ili čokolada)
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 100 g čokolade (po želji, za čokoladni krem)

Dekoracija:

  • Čokolada ili glazura
  • Seckani orasi ili bademi
  • Prah šećer za posipanje (po želji)
Panj torta - poslastičarski klasik koji mami kako svojim atraktivnim izgledom, tako i predivnim ukusom 1
Foto: Shutterstock/Marcelo Veras

Priprema:

Biskvit:

  1. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
  2. Dodajte mleko i ulje, pa lagano umešajte.
  3. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u smesu, pa sve dobro sjedinite.
  4. Izlijte smesu u podmazan i brašnom posut pleh (najbolje pravougaoni) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne porumeni.

Krem:

  1. U loncu zagrejte mleko i dodajte šećer.
  2. U posebnoj posudi razmutite pudinge sa malo mleka i dodajte u vruće mleko. Mešajte dok se ne zgusne.
  3. Ohladite krem, a zatim dodajte omekšali margarin i dobro sjedinite.
  4. Ako koristite čokoladu, otopite je i dodajte u krem.

Ređanje:

  1. Na biskvit bogato nanesite krem (ostavite deo za premazivanje torte), pa urolajte tako da dobijete bogat rolat.
  2. Zatim rolat dijagonalno presecite po sredini ili negde na trećini, pa složite ta dva dela tako da liče na panj.
  3. Tortu obilno premažite ostatkom krema, pa viljuškom napravite šare koje podsećaju na koru drveta.
  4. Po želji pospite prah šečerom ili ukrasite orašastim plodovima po želji ili grubim strugotinama čokolade.
  5. Ohladite tortu pre služenja, secite na kriške i uživajte. Prijatno!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari