paradajzFoto: Shutterstock/Tanveer Anjum Towsif

Paradajz je mnogima jedna od omiljenih letnjih namirnica, i to sa dobrim razlogom! Ovo voće, kiselkastog, osvežavajućeg ukusa, vrlo je  sočno, zbog čega nam toliko prija na visokim temperaturama. Uz to, paradajz je i pun likopena koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja, pa je to razlog više da ga, posebno tokom leta, uvrstimo u ishranu.

Paradajz je odličan u svim jelima – bilo u salati, sosu, kao sušena varijanta, a jedan od letnjih favorita svakako je i čuvena poradajz čorba, koja nas savršeno hidrira i rashlađuje tokom vrelih dana. Evo kako brzo i lako možete ovaj kulinarski klasik pripremiti kod kuće:

Paradajz čorba

Sastojci:

  • 1 kg zrelog paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir (opciono, za gušću čorbu)
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 l pileće ili povrtne supe (ili voda, ako nemate supu)
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica šećera (ako je paradajz kiseliji)
  • sveži peršun ili bosiljak za dekoraciju (opciono)
  • 1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
Paradajz čorba, jednostavan recept za jelo koje nas hidrira, štiti od sunca i ne goji 1
Foto: Shutterstock/nadianb

Priprema:

  1. Operite paradajz, a zatim ga iseckajte na male komade. Ako koristite svež, možete ga prethodno oljuštiti, ako želite.
  2. Crni i beli luk sitno iseckajte, šargarepu oljuštite i isecite na kolutove, a krompir (ako koristite) isecite na kockice.
  3. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu staklasti.
  4. Dodajte šargarepu i krompir (ako koristite) i pržite još nekoliko minuta, povremeno mešajući.
  5.  Stavite iseckani paradajz u lonac i kuvajte dok ne omekša, oko 10-15 minuta. Ako koristite konzervirani, kuvajte malo kraće.
  6. Prelijte supom ili vodom i kuvajte sve zajedno još 15-20 minuta, dok povrće ne bude potpuno mekano.
  7. Ako želite gušću konzistenciju, možete izmešati kašiku brašna s malo vode i dodati u čorbu. Kuvajte još nekoliko minuta da se brašno skuva.
  8. Kada je sve kuvano, iblendajte čorbu štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka. Ako nemate štapni mikser, možete koristiti i običan mikser, ali pazite da čorba ne bude previše vruća prilikom blendanja.
  9. Dodajte so, biber i šećer po ukusu. Ako želite, možete dodati i sveži peršun ili bosiljak za dodatni ukus.
  10.  Čorbu poslužite toplu, uz svež hleb ili krekere i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari