Izraelski naučnici proizveli su genetski modifikovan paradajz s aromom ruže i limuna, čiji se ukus veoma svideo dobrovoljcima koji su ga probali, naveo je juče jedan britanski naučni časopis.
Među 82 osobe kojima je ponuđeno da uporede ukus novog mirišljavog paradajza i onog prirodnog, gotovo svi su uspeli da prepoznaju nove arome koje su opisivali kao „parfem“, „miris ruže“ ili „miris limuna“.

Izraelski naučnici proizveli su genetski modifikovan paradajz s aromom ruže i limuna, čiji se ukus veoma svideo dobrovoljcima koji su ga probali, naveo je juče jedan britanski naučni časopis.
Među 82 osobe kojima je ponuđeno da uporede ukus novog mirišljavog paradajza i onog prirodnog, gotovo svi su uspeli da prepoznaju nove arome koje su opisivali kao „parfem“, „miris ruže“ ili „miris limuna“. Čak 49 dobrovoljnih degustatora izjavilo je da im se više sviđa novi aromatizovan paradajz, dok je samo njih 29 navelo da je prirodan paradajz bolji.
Genetski modifikovan paradajz proizveo je istraživački tim Neve Jar na čijem čelu je izraelski naučnik Efraim Levinson. Aromatizovani paradajz je svetlije roze boje jer u sebi sadrži dva puta manje likopena, antioksidanta koji prirodnom paradajzu daje boju i koji je dobar za ljudsko zdravlje. Istovremeno novi paradajz ima više terpenoida, organskih sastojaka koji mu omogućavaju da mnogo duže bude svež.
Prvi genetski modifikovan paradajz pojavio se na američkom tržištu 1994, ali je ubrzo povučen zbog slabe prodaje. Trenutno se u svetu nigde u prodaji ne nudi genetski modifikovan paradajz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari